Κυρίαρχη στο Αιγαίο η Attica: Στα χέρια της το 100% της Hellenic Seaways (εικόνες)

Το παζλ των αλλαγών στην ακτοπλοΐα ολοκλήρωσε η κίνηση – ματ της Attica που πέτυχε συμφωνία με τον όμιλο Γκριμάλντι για την απόκτηση των μετοχών που κατείχαν οι Μινωικές Γραμμές στην Hellenic Seaways.

Συγκεκριμένα, στην «Attica Group», θυγατρική

εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) περνά η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Hellenic Seaways» (HSW), καθώς η πρώτη εξαγόρασε το ποσοστό (48,53%) που κατείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW οι «Μινωικές Γραμμές» (θυγατρική εταιρεία του Ιταλικού Ομίλου Γκριμάλντι).

Ωστόσο, πλέον η Attica κατέχει σχεδόν το 100% της Hellenic Seaways καθώς τον Αύγουστο του 2017 είχε αποκτήσει και το 50,3% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς και μικρομέτοχοι.

Η ανακοίνωση της Attica Group, αναφέρει ακόμα για το τελευταίο “deal” με τον όμιλο Γκριμάλντι:

“Η Attica Α.Ε. Συμμετοχών (η «Attica Group»), θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), ανακοινώνει ότι σύναψε συμφωνία με τις Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. («Minoan Lines») για: (i) την εξαγορά (εφεξής η «Εξαγορά») από την Attica Group 37.667.504 μετοχών της εταιρίας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (εφεξής «HSW»), ήτοι ποσοστού 48,53% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι τιμήματος τοις μετρητοίς Ευρώ 78,5 εκατ. και (ii) την πώληση του πλοίου SUPERFAST XII σε εταιρία του Ομίλου Grimaldi έναντι τιμήματος τοις μετρητοίς Ευρώ 74,5 εκατ. και (iii) την πώληση του πλοίου HIGHSPEED 7 στην Minoan Lines έναντι τιμήματος τοις μετρητοίς Ευρώ 25 εκατ., μετά την ολοκλήρωση της Εξαγοράς και τη λήψη των σχετικών εταιρικών και άλλων εγκρίσεων

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Minoan Lines τελεί υπό συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εγκρίσεις από αρμόδιες Αρχές, όπου αυτό απαιτείται”.

Κυριαρχία της Attica στο Αιγαίο

Σημειώνεται πως το σκληρό “πόκερ” για τη συμπλήρωση του παζλ στην ακτοπλοΐα είχε ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Τότε η Attica είχε κρατήσει στάση θεατή απέναντι στην πολύμηνη “πολιορκία” του ομίλου Γκριμάλντι για την απόκτηση της Hellenic Seaways. Εν τέλει, αναδείχτηκε πλειοδότρια στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Πειραιώς και, πλέον, με το δεύτερο “deal” τίθεται επικεφαλής σε ποσοστό που αγγίζει το 100% (98,83%).

Κοντολογίς, η εμβληματική κίνηση της Attica σηματοδοτεί την κυριαρχία της στο Αιγαίο καθώς ήδη βρίσκονται υπό τη “σκέπη” της η Superfast Ferries και η Blue Star Ferries.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως το deal ήταν “win-win” καθώς ήταν συμφέρον και για τον όμιλο Γκριμάνλντι. Εκτιμάται πως τόσο με την πώληση των μετοχών όσο και με την αγορά των πλοίων (HighSpeed 7 και Superfast XII), έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα πιο σοβαρό ρόλο στο νέο τοπίο.

Όπως και να έχει, παραμένει καταλυτικής σημασίας το γεγονός πως, παρά τις εν Ελλάδι οικονομικές και φορολογικές αντιξοότητες, η ελληνική ακτοπλοΐα με την απαράμιλλη δυναμική της, παραμένει σε ελληνικά χέρια. Ειδικά υπό τη στέγη ομίλων που γνωρίζουν καλά πως να επιφέρουν κερδοφορία και πολλαπλά ωφέλη για τον τόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα