Αισιοδοξία Νίμιτς για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού – Τι απαντά ο Ντιμιτρόφ (video)

Διαδοχικές συναντήσεις Νίμιτς με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, τον πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώραςΝίμιτς: Υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσειςΝτιμιτρόφ: Υπάρχει θέληση από την πλευρά μαςΗ ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομουΖάεφ: Ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα
δεν είναι εμπόδιo

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εντός μερικών εβδομάδων στο ζήτημα του Σκοπιανού εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Δείτε επίσης: Με τις θέσεις της Ελλάδας ο Νίμιτς στην ΠΓΔΜ – Οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

«Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους πολίτες της χώρας μας. Θέλουμε να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση και για τις δύο χώρες. Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες – είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως εάν επιχειρηθεί να θιγεί η εθνική ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο χωρών θα βρούμε λύση στο θέμα του ονόματος. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές έναντι της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του ονόματος.

«Όσο περισσότερο μιλάμε δημόσια για κόκκινες γραμμές, τόσο περισσότερο μειώνονται τα περιθώρια του διαλόγου και η πιθανότητα να βρούμε λύση που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων», ανέφερε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εξετάσθηκαν οι ιδέες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που παρουσίασε ο τελευταίος, στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.

«Μιλήσαμε πολύ λεπτομερώς, πολύ σοβαρά. Του είπα ότι εκεί υπάρχουν ορισμένες ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, όπως του είπα και ότι υπάρχουν και ορισμένες ιδέες που δεν είναι και τόσο καλές και που μας προκαλούν ανησυχία. Υποθέτω ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Διαδοχικές συναντήσεις Νίμιτς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ

Ο κ. Νίμιτς είχε σήμερα, Πέμπτη συναντήσεις στα Σκόπια με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

Η ελληνική θέση

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα επικρατέστερα σενάρια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι δύο και αφορούν αντίστοιχα σε δύο ονομασίες, οι οποίες θα αναγράφονται στα σλαβικά και θα είναι αμετάφραστες.

Ενδεικτικά, το πρώτο σενάριο αναφέρεται στο όνομα «Gornamakedonija», ενώ το δεύτερο εμπεριέχει τον όρο «Novamakedonija». Με το πρώτο φαίνεται να συναινεί περισσότερο η ελληνική πλευρά, ενώ με το δεύτερο οι Σκοπιανοί.

Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Δείτε επίσης: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Παράλληλα, σύντομα θα πραγματοποιηθεί, με απόφαση της κυβέρνησης, η μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου των Σκοπίων,την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

«Το δημοψήφισμα δεν είναι εμπόδιο», αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του σημείωσε ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI και του επικεφαλής τους.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα