ΚΟΘ: Κυριακάτικο Πρωινό με το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων «Με το βλέμμα πίσω»

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με μία ακόμη εμφάνιση από το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων, που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα με τίτλο «Με το βλέμμα πίσω», με τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη (κλαρινέτο), Αθανάσιο Σουργκούνη (βιόλα), Μαρίνο Τρανουδάκη (κρουστά) και Στέφανο Νάσο (πιάνο).

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

Η μουσική του Ούγγρου Γκιέργκι Κούρταγκ χαρακτηρίζεται από συντομία, περιεκτικότητα και εκφραστικότητα

των μουσικών χειρονομιών. Το ‘Hommage à R. Sch.’ ολοκληρώθηκε το 1990 ύστερα από μια περίοδο 15 χρόνων διαρκούς επεξεργασίας και είναι ένας φόρος τιμής στον Σούμαν.

Ο Τόσι Ισιγιανάγκι γεννήθηκε στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Η μαθητεία του δίπλα στον Τζον Κέητζ και η επαφή του με την αμερικάνικη αβανγκάρντ καθόρισαν τη μουσική του σκέψη οδηγώντας τον στο διαρκή πειραματισμό. Το έργο ‘Paganini Personal’ γράφτηκε το 1982 κατά παραγγελία του μαριμπίστα και μαέστρου Χιρογιούκι Ιβάκι και βασίζεται στο ‘Καπρίτσιο αρ. 24’ του Παγκανίνι.

Μαρίνος Τρανουδάκης

Ο οργανίστας και παιδαγωγός Ολιβιέ Μεσσιάν είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για τις ασυνήθιστες ερμηνείες του στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου συγκεντρώνονταν ο κόσμος για να ακούσει με περιέργεια τα έργα του. Η σουίτα για σόλο πιάνο ‘Vingt regards sur l’Enfant-Jésus’ (1944) είναι μία σειρά στοχασμών πάνω στη νηπιακή ηλικία του Ιησού και αποτελείται από 20 μέρη, δύο εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας.

Ο Λουτσιάνο Μπέριο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από την χρήση έντονων εκφραστικών στοιχείων, την εξερεύνηση των ιδιωματικών δυνατοτήτων των οργάνων και την αλληλεπίδραση ακουστικών ή ηλεκτρονικών οργάνων και πολυμέσων. Θέλοντας να διευρύνει την παλέτα της εκφραστικότητας στα έργα του, μελετούσε την παραδοσιακή μουσική της Ιταλίας και ξένων χωρών. Το Naturale γράφτηκε μεταξύ 1985 και 1986 για Άλντο Μπενίτσι και την ομάδα χορού Aterballetto.

Στέφανος Νάσος

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (κλαρινέτο), Αθανάσιος Σουργκούνης (βιόλα), Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Στέφανος Νάσος (πιάνο)

Πρόγραμμα:

«Με το βλέμμα πίσω»

György Kurtág (1926): Hommage à R. Sch., για κλαρινέτο, βιόλα, πιάνο, έργο 15d (1990)

Toshi Ichiyanagi (1933): Paganini Personal, για μαρίμπα και πιάνο (1982)

Olivier Messiaen (1908-1992): Regard de la Vierge, Regard du Fils sur le Fils, για πιάνο

Luciano Berio (1925-2003): Naturale, για βιόλα, κρουστά και ηχογραφημένη φωνή (1985)

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Μειωμένο: 5 € (ισχύει για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων)

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00) και από το www.tsso.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα