Κορονοϊός: Σε ρυθμούς τηλεκπαίδευσης από τη Δευτέρα πολλές εκπαιδευτικές δομές – Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Μία νέα πρόκληση επιφυλάσσει για την εκπαιδευτική κοινότητα το δεύτερο lockdown του 2020, καθώς θα παραμείνουν κλειστές οι δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους με τηλεκπαίδευση, με βάση τα νέα μέτρα.

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου – που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με

επαναλήψεις -, αυτή τη φορά οι μαθητές και οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει «καθ’ όλα έτοιμη» για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση.

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα», ανέφερε σε σχετική της δήλωση η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Το lockdown που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη (05/11) από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, έως τις 31 Νοεμβρίου.

Εξαίρεση στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους. Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη έγκρισης μετακίνησης για τους γονείς που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά τους στις δομές της πρωτοβάθμιας, μέσω αποστολής SMS στον γνωστό αριθμό 13033.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια

Με υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν από αύριο και για τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια της επικράτειας. Αυτή τη φορά, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συνεχίσουν κανονικά την κάλυψη της ύλης, σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, που η τηλεκπαίδευση αφορούσε μόνο επαναλήψεις.

Οι διευθυντές των σχολείων έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των προγραμμάτων του σχολείου ήδη από την περασμένη Παρασκευή (06/11) και αναμένεται να είναι όλα έτοιμα αύριο για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Όπως και το Μάρτιο, έτσι και σε αυτό το lockdown θα υπάρχει συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, τα δημόσια δίκτυα και οι πλατφόρμες του ΠΣΔ είναι αναβαθμισμένες.

Επίσης, θα είναι μηδενική η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet.

Ακόμη, θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Webex.

Οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ετοιμότητα τον δεύτερο κύκλο τηλεκπαίδευσης του 2020, αφού έχουν προηγηθεί ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάρτιση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα σχολεία έχουν ενισχυθεί με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές). Σύμφωνα με το υπουργείο, τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των φορητών συσκευών ανερχόταν στις περίπου 4.500.

Πώς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά

Τη δια ζώσης λειτουργία θα συνεχίσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, «προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν προμηθευτεί βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους. Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4. Υπενθυμίζεται ότι στα δημοτικά σχολεία θα είναι ανοιχτά τα κυλικεία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΑΕΙ

Με τηλεκπαίδευση θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλα τα πανεπιστήμια της επικράτειας. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου θα γίνει με κατ’ οίκον παράδοση. Οι δικαιούχοι φοιτητές θα πρέπει έως τις 22 Νοεμβρίου 2020 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για την επιλογή διδακτικών συγγραμμάτων, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.

Κάθε φοιτητής οφείλει να δηλώσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» τον τόπο παράδοσης στον οποίο επιθυμεί να του παραδοθούν τα διδακτικά συγγράμματα που έχει επιλέξει (οποιαδήποτε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτεια και την Κύπρο). Οι δικαιούχοι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων φοιτητών, καλούνται να δηλώσουν τον «τόπο παράδοσης», συμπληρώνοντας τα πεδία της «Υποχρεωτικής Δήλωσης Διεύθυνσης», και συγκεκριμένα: Οδό, Αριθμό, Ταχυδρομικό Κώδικα, Περιοχή, Καλλικρατικό Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα, Χώρα και Σχόλια Παράδοσης, ενώ παράλληλα καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (κινητό τηλέφωνο και e-mail).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα εάν η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ θα γίνεται εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η κατ’ οίκον παράδοση θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).

Ανοικτά τα σχολεία ειδικής αγωγής

Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η δια ζώσης λειτουργία τους θα συνεχιστεί κανονικά.

«Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ανέφερε σχετικά το υπουργείο Παιδείας.

Κλειστά τα φροντιστήρια

Σε αναστολή λειτουργίας έως τις 31/11 θα βρίσκονται τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών. Θα μπορούν, ωστόσο, να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Λοιπές δομές

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα συνεχίσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και τα κολέγια. Ειδικότερα για τα κολέγια, θα επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και οι κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων.

Πώς θα λειτουργεί το ειδικό σώμα φύλαξης στα Πανεπιστήμια – Τι είπε ο Νίκη Κεραμέως

Εν τω μεταξύ, τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού σώματος φύλαξης εξήγησε σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ προανήγγειλε πως ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ θα κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες.

Όπως σημείωσε η κα Κεραμέως η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση της «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», ενός ειδικού σώματος «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες» που θα «μεριμνά για την ασφάλεια» εντός του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την υπουργό τα μέλη της ομάδας θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή και θα διατίθενται στα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ως προς την είσοδο στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι θα γίνεται είτε με την επίδειξη της ταυτότητας του Πανεπιστημίου, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ δεν απέκλεισε να χρησιμοποιηθούν μέσα όπως κλειστά κυκλώματα «για την ενίσχυση της προστασίας του ιδρύματος».

Όσον αφορά τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, σημείωσε ότι στόχο έχει να γίνουν τα πανεπιστήμια πιο αυτόνομα και εξωστρεφή. Θα θεσπίζει μεταξύ άλλων την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ τμημάτων, την ίδρυση προγραμμάτων διπλής ειδίκευσης, την καθιέρωση από τα ίδια τα πανεπιστήμια μιας κατώτατης βάσης εισαγωγής σε κάποιο βασικό μάθημα και την περαιτέρω ενίσχυση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά»

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και Λύκεια, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «προβήκαμε έγκαιρα σε συντονισμένες ενέργειες για να διασφαλίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα αναδειχθεί εκ νέου σε πολύτιμο εργαλείο, για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε».

Για τα δημοτικά, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες των γονέων. Θέλω, όμως, να τους διαβεβαιώσω ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται πάντοτε στην πολύτιμη καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για την διεξαγωγή σήμερα ηλεκτρονικά της ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το ενδεχόμενο μαζικής αποχής ( όπως καλούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ), η κ. Κεραμέως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν επιτρεπτές «απόπειρες εκφοβισμού των εκπαιδευτικών», «παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών» ή «προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων». Προσθέτει δε ότι «οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του υπουργείου».

Keywords
κορονοϊός, σχολεια, δευτερα, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, vodafone wind, υπουργείο παιδείας, νέα, lockdown, sms, πσδ, cisco, cosmote, vodafone, wind, forthnet, πεπ, κυπρος, αει, courier, ιεκ, βουλη, ολμε, δοε, καθαρα δευτερα, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, νεος παπας, εσπα 2021, πσδ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ηγεσια, ιεκ, νεα μετρα, ολμε, πλαισιο, τα νεα, τηλεφωνο, υλη, υπουργείο παιδείας, φυσικη, αει, αξιζει, εβδομαδες, γινει, γινεται, γονεις, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δικτυα, εγγραφες, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ετος, ευθυνη, ιδια, ιδρυση, κυβερνηση, λειτουργια, μεριμνα, μηνες, μορφη, νικη, παιδια, πεδια, πεμπτη, πεπ, πλατφορμες, προγραμματα, συγκεκριμενα, σωμα, σχολειο, σχολια, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φοιτητης, φροντιστηρια, φορα, cisco, δημοτικα, εφαρμογη, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ομαδες, sms
Τυχαία Θέματα