Κατηγορίες σε ρώσους χάκερς για υποκλοπή δεδομένων απαγγέλουν οι ΗΠΑ

Βαρύ κατηγορητήριο από την αμερικανική εισαγγελία σε Ρώσους χάκερς δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο ρώσους πράκτορες και δύο χάκερς για την οργάνωση το 2014 της υποκλοπής 500 εκατομμυρίων λογαριασμών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Yahoo.

Η απαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 47 κατηγορίες, μεταξύ

των οποίων για συνομωσία, ηλεκτρονικά εγκλήματα, οικονομική κατασκοπεία, κλοπή εμπορικών μυστικών, ηλεκτρονική πλαστογραφία, απάτη με συσκευή πρόσβασης και κλοπή προσωπικών στοιχείων κατά συρροή.

Το κατηγορητήριο σκιαγραφεί τη δράση ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που συνεργάζονται με εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι βοηθούν κατασκόπους να προωθήσουν τους στόχους τους με ανταλλαγή τη χρήση των ίδιων μέσων για να επωφεληθούν χρηματικά.

«Η εγκληματική συμπεριφορά που εκτελέστηκε και υποβοηθήθηκε από στελέχη ενός τμήματος της ρωσικής υπηρεσίας FSB είναι εντελώς απαράδεκτη», είπε η ασκούσα καθήκοντα βοηθού του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρι Μακόρντ σε συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσε τις κατηγορίες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας είναι η υπηρεσία που διαδέχθηκε την Κα-Γκε-Μπε (KGB).

Όταν η Yahoo αποκάλυψε την πρωτοφανή παραβίαση δεδομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε πως πιστεύει ότι η επίθεση είχε οργανωθεί από ξένη κυβέρνηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες έχουν δηλώσει ότι οι παραβιάσεις έγιναν από ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας, περιλαμβανόμενης και της FSB, ώστε να βοηθήσουν την εκστρατεία του ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατηγορίες κατονομάζουν τους αξιωματικούς της FSB που φέρεται ότι συμμετείχαν, τον Ντμίτρι Ντοκουτσάεφ και τον προϊστάμενό του, Ίγκορ Σούστσιν, οι οποίοι βρίσκονται στη Ρωσία. Ο Ντοκουτσάεφ συνελήφθη τον Δεκέμβριο για προδοσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στους φερόμενους ως εγκληματίες που συμμετείχαν στην επιχείρηση περιλαμβάνεται ο Αλεξέι Μπέλαν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των σημαντικότερων καταζητούμενων κυβερνοεγκληματιών του FBI και ο οποίος συνελήφθη στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2013 αλλά διέφυγε στη Ρωσία προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι επίσης ο Καρίμ Μπαράτοφ, ο οποιος γεννήθηκε στο Καζακστάν αλλά έχει καναδική υπηκοότητα και συνελήφθη στον Καναδά την Τρίτη.

Η Μακόρντ είπε ότι η επιχείρηση των χάκερς ξεκίνησε από την FSB ώστε να συλλέξει πληροφορίες αλλά οι δράστες χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες ως ευκαιρία να «γεμίσουν τις τσέπες τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα