Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στη Ζάκυνθο – Επίσκεψη Υπουργικού Κλιμακίου στο νησί (video)

10 χιλιάδες στρέμματα πεύκων κάηκαν στη ΖάκυνθοΕπίσκεψη Υπουργικού Κλιμακίου στη Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο Σταύρος ΚοντονήςΤραυματίσθηκε μια πυροσβέστης στο Γεράκι Αμαλιάδας

Καλύτερη είναι η εικόνα τις φωτιάς στις Μαριές Ζακύνθου, με τις ελπίδες των αξιωματικών της Πυροσβεστικής να μεγαλώνουν, ως προς την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης. Ο κίνδυνος για το χωριό έχει απομακρυνθεί μεν ωστόσο παραμένουν όλοι σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, στις εναλλαγές χλωρής και καμένης βλάστησης σε όλη την περιοχή.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λαμβάνουν μέρος 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα

και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όπως και τρία γεωπροωθητικά μηχανήματα.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε στο πέρασμά της περισσότερα από 10 χιλιάδες στρέμματα πεύκων, ελαιοκαλλιέργειες, στάβλους και αποθήκες.

Επίσκεψη Υπουργικού Κλιμακίου στο νησί

Την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας για τις πυρκαγιές, να τηρηθεί αυστηρά και κατά γράμμα ο Νόμος και να αποκλειστεί κάθε περίπτωση εκμετάλλευσης, μέσω αλλαγής χρήσης, των καμένων εκτάσεων, ανακοίνωσε στην ΗΜΕΡΑ και το Ionian TV ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Στ. Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε πως άμεσα καταφθάνει στη Ζάκυνθο κλιμάκιο Υπουργών, αποτελούμενο από τον ίδιο, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλο και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου «προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες, απολύτως απαραίτητες και έχουν συζητηθεί σε υψηλότατο επίπεδο στην Κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση, μεταξύ κατοίκων της Ζακύνθου, που έχει ανοίξει σχετικά με τη σύνδεση των πυρκαγιών με το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζακύνθου, ο κ. Κοντονής δήλωσε πως η προσέγγιση αυτή είναι ανακριβής και δεν ισχύει. “Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σαφής: Οι εκτάσεις που κάηκαν θα κηρυχθούν αναδασωτέες, θα γίνει άμεση καταγραφή τους ώστε να μην έχουμε λαθροχειρίες και τις γνωστές καταστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών στο νησί. Θεωρώ ότι αυτά θα γίνουν άμεσα απολύτως κατανοητά, κατέληξε ο κ, Κοντονής.

Τραυματίσθηκε πυροσβέστης στην Ηλεία

Στο Γεράκι Αμαλιάδας, πέντε αεροσκάφη τύπου πετζετέλ επιχειρούσαν μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις νερού. Μία πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, ώστε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Φωτιά στη Ρόδο

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα σε Θολό και Σορωνή στη Ρόδο, στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ. Στο μέτωπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό μερικό έλεγχο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών, αλλά και την άπνοια που επικρατεί στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα