Ιταλία: Εντάσεις στις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί – Τέσσερις προσαγωγές (εικόνες)

Για έκτη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες τους, οι οδηγοί ταξί στην Ιταλία. Πρόκειται για διαμαρτυρία κατά «ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό» και της διαδικτυακής εφαρμογής «Uber» που οι ταξιτζήδες κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πριν από λίγο σημειώθηκαν συγκρούσεις οδηγών ταξί -που διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού

Κόμματος- με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην έδρα του κόμματος, όπου έχει μόλις ξεκινήσει μια κρίσιμη συνεδρίαση της ηγεσίας των «Δημοκρατικών».

Στο μεταξύ, έπειτα από νέα ένταση που σημειώθηκε έξω από το υπουργείο μεταφορών της Ρώμης, άρχισε συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των οδηγών ταξί με τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο. Μέρος των απεργών όμως αμφισβητεί την εγκυρότητα των συνδικαλιστικών οργάνων. Κύριο αίτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι να μην παραταθεί για άλλον έναν χρόνο το ασαφές νομικό πλαίσιο το οποίο, κατά την άποψή τους, ευνοεί τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό και την εφαρμογή Uber.

H δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη με το κίνημα Πέντε Αστέρων, δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται ανοικτά με τους ταξιτζήδες, διότι «ο όλος τομέας πρέπει να ρυθμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο, μπορεί να βελτιωθεί, αλλά χωρίς αποκλειστικά εκ των άνω παρεμβάσεις».

Τέσσερις προσαγωγές μετά τις συγκρούσεις

Σε τέσσερις προσαγωγές διαδηλωτών οδήγησαν έως τώρα, οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις όμως, όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, μεγάλο μέρος της ευθύνης των συγκρούσεων φέρουν οδηγοί ταξί που ανήκουν στον χώρο της άκρας δεξιάς.

Ένας διαδηλωτής μάλιστα, φωτογραφήθηκε με σιδηρογροθιά και η εικόνα έκανε το γύρο του Διαδικτύου και των ιταλικών καναλιών.

Από την μία, η ιταλική κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι δεν εννοεί να υποκύψει σε εκβιασμούς, και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συνδέσει με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση του μέτρου που παρατείνει το σημερινό νομικό πλαίσιο.

Από την άλλη όμως, ο υπουργός Μεταφορών, Γκρατσιάνο Ντελρίο, συνεχίζει την διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των οδηγών ταξί.

Ο κύριος στόχος, είναι να επιτευχθεί συμφωνία, με μια λογική ρύθμιση του όλου τομέα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, χωρίς να πληγεί όμως η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα