Ελεύθερη με εγγύηση 150.000 ευρώ η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου

Να αποφανθεί υπέρ της φυλάκισης της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου και τριών βουλευτών, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Δείτε επίσης: Βέβαιος για επικράτηση των φιλοαποσχιστικών δυνάμεων στις καταλανικές εκλογές ο Πουτσδεμόν

Την ίδια ώρα, αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισαν στα γεγονότα που οδήγησαν στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais.

Συγκεκριμένα,

η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και άλλοι πέντε βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου κατέθεσαν την Πέμπτη ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων.

Ακόμα, ο εισαγγελέας ζήτησε από τον δικαστή να διατάξει την αποφυλάκιση άλλων δύο βουλευτών του περιφερειακού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή να αφεθεί ελεύθερη η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ με εγγύηση 150.000 ευρώ, εν αναμονή της έρευνας για «στάση» που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές, ανέφερε μια δικαστική πηγή και η εφημερίδα El Pais.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να πληρώσει την εγγύηση, ανέφερε η πηγή.

Οι τέσσερις βουλευτές θα αποφυλακιστούν με εγγύηση 25.000 ευρώ, ενώ ο πέμπτος θα τεθεί ελεύθερος υπό όρους, χωρίς εγγύηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βέβαιος για επικράτηση των φιλοαποσχιστικών δυνάμεων στις καταλανικές εκλογές ο Πουτσδεμόν

Ο αποπεμφθείς καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτσδεμόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική τηλεόραση, παρουσιάστηκε βέβαιος για την επικράτηση των φιλοαποσχιστικών δυνάμεων στις εκλογές της Καταλονίας τον Δεκέμβριο.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «De Morgen», επισημαίνεται πως ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρουσιάζεται ικανοποιημένος με τις διαβεβαιώσεις του βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Mισέλ, χτες στη Βουλή ότι η βελγική δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Πουτσδεμόν και η πολιτική εξουσία δεν θα έχει την παραμικρή ανάμιξη.

Διεθνής Αμνηστία: Οι κρατούμενοι καταλανοί αξιωματούχοι δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά πως οι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν «κρατούμενοι συνείδησης» επειδή «κατηγορούνται για πράξεις που μπορούν να αποτελέσουν αδίκημα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας χαρακτηρίζουν «πολιτικούς κρατουμένους» τα οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης από τη Μαδρίτη καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία προφυλακίσθηκαν αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες κυρίως για εξέγερση, αποσχιστικές δραστηριότητες και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων, καθώς και τους δύο επικεφαλής αυτονομιστικών ενώσεων που επίσης προφυλακίσθηκαν για αποσχιστική δράση.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου και πέντε βουλευτές ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, Κάρμε Φορκαντέλ,κατέθεσε σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, στο πλαίσιο της έρευνας για “στάση” που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές.

Η Φορκαντέλ και άλλοι πέντε αυτονομιστές βουλευτές καταθέτουν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα. Η κατάθεση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα και διήρκεσε δύο ώρες. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η πρόεδρος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα