ΗΠΑ: Κίνδυνος κατάσχεσης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας λόγω του C4I

Eνημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του ΚράτουςΠηγές τονίζουν ότι για να καταβληθούν τα χρήματα στις ΗΠΑ από την ελληνική πλευρά απαιτείται τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου

Η ελληνική δημόσια περιουσία στις ΗΠΑ κινδυνεύει με κατάσχεση, λόγω του προστίμου 40 εκ. ευρώ που επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας,

για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Η υπόθεση αφορά προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας SAIC (Leidos) κατά του υπ. Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση του C4I, ισχυριζόμενη ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν κατέβαλε το συνολικό ποσό. Το υπ. Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», για την εξέλιξη ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τον Ιούλιο του 2013, το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία 40 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπόλοιπο οφειλής συν τις εγγυητικές επιστολές που είχε παράνομα -σύμφωνα με την ετυμηγορία- εισπράξει το Δημόσιο.

Το Εφετείο της Αθήνας είχε κάνει δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου, ακυρώνοντας την απόφαση του ICC, με αποτέλεσμα η εκτέλεση της απόφασης να ανασταλεί.

Όμως, τον Νοέμβριο του 2016, ο Άρειος Πάγος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι έπρεπε να παραπεμφθεί για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την είχε εκδώσει, αλλά με νέα σύνθεση.

Έτσι, το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πηγές τονίζουν ότι για να καταβληθούν τα χρήματα στις ΗΠΑ από την ελληνική πλευρά απαιτείται τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα