Ικανοποίηση στην Αυστρία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική δικαιοσύνη

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης, Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, σε σημερινές δηλώσεις του, με την ευκαιρία της παράτασης κατά 20 μήνες, της συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας αυστριακοί εμπειρογνώμονες συνδράμουν στον εκσυγχρονισμό του τομέα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, στη βάση ενός προγράμματος, αρχικής διάρκειας 22 μηνών, που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία κατέδειξαν

εκ νέου, πόσο σημαντικό είναι για μια δημοκρατία ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί, και ο ίδιος χαίρεται που, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου στις χώρες – μέλη της, αλλά επίσης τις προωθεί ενεργά.

«Σε συνεργασία με την ελληνική Δικαιοσύνη, μπορέσαμε ήδη να επιτύχουμε αρκετά για να τεθεί το ελληνικό δικαστικό σύστημα σε σύγχρονες και βιώσιμες βάσεις και θα προσφέρουμε ενεργά και συνεργάσιμα την πραγματογνωμοσύνη μας και τους επόμενους 20 μήνες»,τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Δικαιοσύνης, η συνεργασία συνδέεται με μία μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση των ελληνικών δικαστηρίων και αυστριακοί εμπειρογνώμονες παράσχουν την υποστήριξή τους, για την εκπόνηση και εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, όπως και η εισαγωγή μιας σύγχρονης βάσης δεδομένων για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων, ενώ επιδιώκεται επίσης η εφαρμογή ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην εκτέλεση των δικαστικών ποινών, με επίκεντρο, κυρίως, το σύστημα αποφυλάκισης υπό όρους, και της επανένταξης στην κοινωνία.

Η Ελλάδα είχε κληθεί από την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαικής Ενωσης, να επεξεργαστεί, σε συνεργασία με έναν ευρωπαίο εταίρο, τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, και η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει την Αυστρία για αυτό το πρόγραμμα ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθούν από την ΕΕ, κάτι που ενέκρινε στη συνέχεια η Ευρωπαική Επιτροπή, ενώ το συντονισμό του στην Αθήνα, είχε αναλάβει ο Αυστριακός δικαστής, Γκιούντερ Βάλσχοφερ.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο 56 χρονος δικαστής, πρόεδρος του δικαστηρίου στο Φιούρστενφελντ, του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Στάϊερμαρκ (Στιρία), είχε επισημάνει πως «η συγκυρία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν τόσο καλή, οι άνθρωποί της τις αναμένουν, κυβέρνηση και κόμμα έχουν ψηφιστεί για να κάνουν αλλαγές», ενώ είχε επαινέσει την «πολύ φιλική υποδοχή» που του έτυχε στην Ελλάδα, όπως και την «πολύ καλή αποδοχή».

Ο Γκιούντερ Βάλσχοφερ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν με παρόμοια εντολή της ΕΕ στη Ρουμανία και στο Μαυροβούνιο, ωστόσο, όπως είχε αναφέρει η «Ντερ Στάνταρντ», τα καθήκοντά του στην Ελλάδα είναι πιο διευρυμένα και πολιτικά ευαίσθητα, καθώς τα κράτη – δανειστές της Ευρωζώνης παρακολουθούν την πρόοδο που σημειώνει ο Αυστριακός δικαστής.

Το ίδιο κάνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, και η «Ομάδα Δράσης» από τις Βρυξέλλες, δηλαδή η ομάδα συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στο μεταξύ έχει μετονομαστεί σε «Υπηρεσία Υποστήριξης για Διαρθρωτικές Αλλαγές».

Keywords
Τυχαία Θέματα