«Η Τουρκία στο Φαρμακονήσι κόντεψε να πατήσει κόκκινη γραμμή» λέει ο Κοτζιάς

«Το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά».

Αυτό τόνισε σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο επεισόδιο κοντά στο Φαρμακονήσι με την εκτέλεση πυρών από τουρκική ακταιωρό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο κ. Κοτζιάς

χαρακτήρισε εκ νέου την Τουρκία «νευρική δύναμη», εκτιμώντας ότι «κάποιοι στη γειτονική χώρα νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ». Τόνισε επίσης ότι η Αθήνα έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα για τις «κόκκινες γραμμές» και στο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, η Τουρκία κόντεψε να πατήσει αυτήν την «κόκκινη γραμμή».

«Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις επίλυσης του Κυπριακού επισήμανε την ανάγκη να μείνει ζωντανή η διαδικασία.

Τόνισε ότι τα κυρίως αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών είναι το ζήτημα της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων και κάλεσε την Άγκυρα να κάνει έναν ουσιαστικό, πραγματικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις, για να μην «σπάσει» η διαπραγμάτευση.
Για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. στο προσφυγικό, κάλεσε την Ευρώπη να υπενθυμίζει πιο συχνά την οικονομική εξάρτηση της Άγκυρας.

Γνωστοποίησε παράλληλα ότι εάν οι ελληνικές υπηρεσίες γνώριζαν για τους «οκτώ» τούρκους στρατιωτικούς δεν θα άφηναν να περάσει το ελικόπτερο στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα