Η συγκυβέρνηση μία μέρα μετά την παραίτηση Κοτζιά – Οι διάλογοι που οδήγησαν στη ρήξη

Πώς επήλθε η ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμόΤα περί αποκάλυψης μυστικών κονδυλίων και το αίτημα ΚοτζιάΗ σιωπή που ελήφθη ως «άδειασμα» εναντίον του

Χωρίς έναν εκ των βασικών υπουργών της βαδίζει πια στην επόμενη μέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά την ξαφνική παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της κόντρας του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης και της μη επαρκούς στήριξης που αισθάνθηκε ότι έλαβε

από τον πρωθυπουργό ο πρώην -πια- ΥΠΕΞ.

Στην απόφαση αυτή ο Νίκος Κοτζιάς φαίνεται ότι οδηγήθηκε τόσο λόγω των όσων διημείφθησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού, όσο και στη συνέχεια, μέσω «αδειάσματός» του από κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με το πρώτο, όπως φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο Πάνος Καμμένος άρχισε να κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά πως έχει καταχραστεί απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, με τον δεύτερο να ζητά την άδεια να αποκαλύψει στο υπουργικό συμβούλιο τα σχετικά με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, για να εκλάβει τη σιωπή των υπουργών, αλλά κυρίως του πρωθυπουργού ως «άδειασμα».

Προκάλεσε μάλιστα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως γράφει η «Εφ.Συν.», να προχωρήσουν όλα τα υπουργεία που διαθέτουν μυστικά κονδύλια σε έλεγχο από τη Βουλή, στο πρότυπο του υπουργείο Εξωτερικών. Όμως ακόμη και ορισμένοι καθ’ ύλην υπουργοί που γνωρίζουν πολύ καλά πως οι αποδέκτες των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ είναι στον μέγιστο βαθμό Ορθόδοξες Εκκλησίες στο εξωτερικό και Πατριαρχεία, σιώπησαν.

Εκείνο όμως που οδήγησε στην αίσθηση του «αδειάσματος» του Νίκου Κοτζιά είναι ένα μήνυμα που έστειλε στον πρωθυπουργό γράφοντας ότι νιώθει «ξένος σε ξένη Αυλή», με τον τελευταίο να επιχειρεί να ισορροπήσει τις καταστάσεις λέγοντας εν είδει αστεϊσμού «βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά. Είναι μπελάς».

Κάτι τέτοιο έδωσε τη «χαριστική βολή» στον υπουργό Εξωτερικών, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε σε προσωπική κόντρα των δυο τους ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που σίγουρα προκαλεί τριγμούς στην συγκυβέρνηση.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης λοιπόν, η απόφαση του Νίκου Κοτζιά ήταν σχεδόν ειλημμένη, κάτι που φάνηκε και από την ξαφνική επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Όλα τα άλλα είναι απλά ιστορία…

Keywords
Τυχαία Θέματα