Η στιγμή της κατολίσθησης των βράχων στο «Ναυάγιο» – Βίντεο από ακτή και θάλασσα

Πολύ κοντά στην κατολίσθηση βρέθηκαν δεκάδες λουόμενοιΠώς τρεις από αυτούς γλίτωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμήΠώς δημιουργήθηκαν κύματα και στη θάλασσα, στα σκάφη που επέβαινε κόσμος

Επτά άτομα τραυματίστηκαν από την κατολίσθηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κρίσεων.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει:

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Αρχών, μετά την κατολίσθηση βράχων που σημειώθηκε στην παραλία «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Από το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο,

μετέβησαν 8 πυροσβέστες από την Τοπική Υπηρεσία και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο. Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, μετά την κατολίσθηση, έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί, μέχρι νεοτέρας, από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Από τη πρώτη στιγμή τέθηκε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σε αυτό διακομίσθηκαν επτά συνολικά τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο».

Σκηνές που κόβουν την ανάσα

Αποκαλυπτικά είναι τα βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης των βράχων στην παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, που έρχονται στη δημοσιότητα από ανθρώπους που βρίσκονταν είτε στην άμμο, είτε μέσα στα σκάφη που μεταφέρουν τον κόσμο στην παραλία.

Τα βίντεο είναι τραβηγμένα από κινητά τηλέφωνα και μαρτυρούν τον πανικό που επικράτησε στην παραλία την ώρα που ένας μεγάλος σωρός από βράχια, έπεφτε στο σημείο όπου βρίσκονταν λουόμενοι.

Στο δεύτερο βίντεο μάλιστα φαίνεται ξεκάθαρα πώς τρεις λουόμενοι γλίτωσαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς ο τεράστιος όγκος βράχων έπεφτε ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν.



Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες οι οποίες ανατράπηκαν, καθώς τα βράχια έπεσαν στη θάλασσα δημιουργώντας τεράστια κύματα.

Στη παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.

Τι λέει για το φαινόμενο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, «η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5.000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους».

«Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου», συμπληρώνει ο καθηγητής και καταλήγει:

«Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Keywords
Τυχαία Θέματα