Η Ρωσία ενεργά υποδαυλίζει τη διχόνοια στην FYROM, λένε μυστικές υπηρεσίες

Ρώσοι διπλωμάτες και κατάσκοποι έχουν εμπλακεί σε μια σχεδόν δεκαετή προσπάθεια να διαδώσουν την προπαγάνδα τους και να προκαλέσουν διχόνοια στην πΓΔΜ, σύμφωνα με διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας που φέρνει στο φως η Guardian.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει να εντείνει την επιρροή της

σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στόχος του Κρεμλίνου είναι να τις αποτρέψει από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και να τις κρατήσει μακριά από τη δυτική επιρροή.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις προσπάθειες των σερβικών υπηρεσιών πληροφοριών για την υποστήριξη φιλο-ρώσων και αντι-Δυτικών εθνικιστών στα Σκόπια.

Πηγή Guardian (σ.σ. με τον όρο Μακεδονία αναφέρεται η πΓΔΜ)

Την Τετάρτη, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά από έξι μήνες πολιτικής κρίσης. Η νέα κεντροαριστερή συμμαχία του έχει την υποστήριξη των δύο αλβανικών κομμάτων.

Ο Ζάεφ έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εισαγάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης επιθυμεί η πΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας είναι Αλβανοί.

Εθνικιστές και οι υποστηρικτές του Νίκολα Γκρουέφσκι κατηγορούν τον Ζάεφ ότι έχει δώσει πάρα πολλά προνόμια στην αλβανική μειονότητα της χώρας. Τον Απρίλιο υποστηρικτές του Γκρουέφσκι εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια και χτύπησαν τον Ζάεφ μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την διαρροή, η Ρωσία και η Σερβία συνέβαλαν στη μακρόχρονη πολιτική και εθνοτική κρίση της χώρας.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου δεν έδωσαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η Ρωσία τότε κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι παρεμβαίνει στην ψηφοφορία και υποστήριξε ότι η Δύση, με την υποστήριξη στον Ζάεφ, θέλει να χαράξει τα Βαλκάνια και να δημιουργήσει μια «Μεγάλη Αλβανία».

Ο Ζάεφ δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα το δημοσίευμα της Guardian, όμως παρέπεμψε σε δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο, όταν είπε ότι εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν δείξουν ενδιαφέρον για την περιοχή της πΓΔΜ, η Μόσχα θα έχει «περισσότερο χώρο για να επιβάλει τα δικά της συμφέροντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα