Η Πρωτομαγιά που «χάθηκε» ο μύθος της F1, Άιρτον Σένα (εικόνες – video)

Το ημερολόγιο έγραφε 1 Μαΐου 1994. Η ημέρα που o μύθος της Formula 1 Aιρτον Σένα άφησε την τελευταία του πνοή προκαλώντας απέραντη θλίψη στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα, Πρωτομαγιά

του 1994, ο κορυφαίος πιλότος της F1 όλων των εποχών, ο Βραζιλιάνος Άιρτον Σένα, ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, σκοτώθηκε όταν στον 7ο γύρο, στη στροφή Tamburello, στην πίστα της Ίμολα, έχασε -για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους- τον έλεγχο και έπεσε στον τοίχο.

Πριν την εκκίνηση εκείνης της ημέρας, άρχισε καταρρακτώδης βροχή που προκάλεσε καθυστέρηση. Τότε μάλιστα συγκρούστηκαν ο Λαμί με τον Λέτο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να τραυματιστούν πέντε θεατές από τα λάστιχα που εκτοξεύτηκαν. Έπειτα από λίγο, στην έβδομη στροφή, ήρθε το τέλος του Σένα.

Μετά τον θάνατό του η ομάδα του δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια, τελικά αθωώθηκε. Μετά από 11 χρόνια, ο φάκελος Σένα έκλεισε. Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2005, εφετείο της Ιταλίας αθώωσε τα στελέχη της Williams τα οποία αρχικά είχαν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία… Οι υπεύθυνοι της Φόρμουλα 1 αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους κανόνες ασφαλείας στα μονοθέσια και τις πίστες.

Η σύντροφός του ‘Αιρτον, Αντριάνα, είχε εκμυστηρευθεί ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Άιρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο, κακό προαίσθημα.

Ο 34χρονος Ρόλαντ είχε σκοτωθεί ακαριαία, μία ημέρα πριν, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα.

Όμως, το Γκραν Πρι στην πίστα της Ίμολα έγινε κανονικά.

Δικά του λόγια:

«Το να κάνεις έναν τέλειο γύρο, πετυχαίνοντας τον απόλυτο χρόνο, είναι εξίσου δύσκολο με το να προσπαθείς να δέσεις μια γραβάτα, με τα δυο άκρα να έχουν το ίδιο μήκος. Η εμπειρία σου λέει πως μπορείς να το κάνεις. Η εξάσκηση λέει πως μπορείς να το κάνεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς»

«Το Μονακό ήταν ένα σημαντικό σημείο της καριέρας μου. Δεν έφταιγε ούτε το μονοθέσιο, ούτε ο εξοπλισμός. Το λάθος που έκανα άλλαξε τόσο τον τρόπο που σκέφτομαι όσο και την ψυχολογία μου. Με άλλαξε πολύ εσωτερικά. Με έφερε πιο κοντά στο Θεό από οτιδήποτε άλλο. Ήταν ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, μέχρι τη στιγμή που έχασα την αυτοσυγκέντρωσή μου, έκανα ένα φοβερό λάθος και τα κατέστρεψα όλα. Αυτό και μόνο με έκανε να δω τα πράγματα με άλλο μάτι. Η οικογένειά μου μού στάθηκε, αλλά η ζωή μου άλλαξε. Είμαι το ίδιο άτομο, αλλά έχω μεγαλύτερη πνευματική δύναμη»

«Οδηγούσα με κάτι σαν ένστικτο αλλά βρισκόμουν σε μια διαφορετική διάσταση. Ήταν σαν να βρίσκομαι σε ένα τούνελ. Όλο το σιρκουί ήταν ένα τούνελ. Συνέχιζα να πηγαίνω όλο και πιο γρήγορα. Ήμουν πολύ πάνω από το όριο αλλά μπορούσα να βρω κι άλλο. Τότε σαν να ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι ήμουν σε μια διαφορετική διάσταση. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να επιβραδύνω και να επιστρέψω στα pit. Αυτό δεν με τρόμαξε, παρόλο που ήμουν πολύ μακριά από τη συνειδητή μου αντίληψη»

«Ήμουν ήδη στην pole, ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος από τους άλλους, αλλά συνέχιζα. Ξαφνικά, ήμουν σχεδόν δύο δευτερόλεπτα, συμπεριλαμβανομένου του ομόσταβλού μου, που έτρεχε με το ίδιο μονοθέσιο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν οδηγούσα πλέον συνειδητά»

«Μία ημέρα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα νομίσεις ότι έχεις φτάσει στα όρια σου. Όταν αγγίξεις αυτό το όριο και πεις μέχρι εδώ, τότε κάτι ξαφνικά συμβαίνει και μπορείς να πάς λίγο παρακάτω. Με τη δύναμη του μυαλού, την αποφασιστικότητα και το ένστικτο μπορεί να πετάξεις ψηλά»

«Είμαι ένας προνομιούχος άνθρωπος. Έχω μία καλή ζωή. Ωστόσο, ότι έχω το έχω καταφέρει με αφοσίωση και μεγάλη θέληση να εκπληρώσω τους στόχους μου. Το να καταφέρεις μία νίκη, σημαίνει να κερδίσεις στη ζωή, όχι στους αγώνες. Πρέπει να έχεις δύναμη και αποφασιστικότητα και να κάνεις ότι κάνεις με αγάπη και πίστη στο Θεό. Μία μέρα θα επιτυξεις το στόχο σου και θα γίνεις πετυχημένος άνθρωπος»

«Ένας πλούσιος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει σε ένα νησί που υποφέρει από φτώχια. Όμως όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Όλοι πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους άλλους»

«Όσο καλύτερα ξέρεις τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Το κλειδί για όλα είναι η δυνατότητα που έχουμε να δημιουργούμε τον εαυτό μας, να τον γνωρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε»

«Δεν έχω γεννηθεί για να είμαι 2ος, 3ος και 5ος»

Keywords
Τυχαία Θέματα