Η παρέλαση των παραστρατιωτικών καταληψιών του Βοτανικού – Τι λένε οι δημοτικές παρατάξεις Ελληνικού / Αργυρούπολης

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή παραστρατιωτικής ομάδας στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ελληνικού / Αργυρούπολης. Τα ένστολα μέλη της ομάδας «ΟΔΕΥΩ» (Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας), τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εν αποστρατεία μέλη των ΟΥΚ και των ΛΟΚ, φωνάζοντας αλυτρωτικά συνθήματα για τη Μακεδονία, «άνοιξαν» τη σχολική παρέλαση προκαλώντας

αντιδράσεις, αλλά και χειροκροτήματα από τους θεατές.

H φωτογραφία είναι από τη σελίδα της ομάδας ΟΔΕΥΩ στο facebook

Οι καταληψίες του Βοτανικού

Στην παρέλαση συμμετείχαν και οι πρωτεργάτες της κατάληψης στον χώρο του Βοτανικού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, Γιάννης Ιωαννίδης (με το προσωνύμιο «στρατηγός») και Ευγένιος Χριστοδούλου. Ο «στρατοπεδάρχης» κ. Ιωαννίδης φέρεται να συνελήφθη σύμφωνα με δημοσιεύματα στις 5 Νοεμβρίου του 2016 μαζί με άλλα 14 άτομα μετά από μήνυση του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο ανήκει ο χώρος.

Στους 15 συλληφθέντες είχαν απαγγελθεί, υπενθυμίζουμε, κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ στις εγκαταστάσεις είχαν βρεθεί από τους αστυνομικούς μαχαίρια, τσεκούρια και φωτοβολίδες, τα οποία όμως δεν συνδέθηκαν με τους συλληφθέντες. Οι 10 από τους 15 αποδείχθηκε ότι ήταν σεσημασμένοι, έχοντας συλληφθεί στο παρελθόν και κατηγορηθεί για σειρά αδικημάτων. Ένας με το αδίκημα της μαστροπείας, άλλος με διακίνηση πλαστών δελτίων «σκρατς», άλλος με διακεκριμένες κλοπές και απάτες, άλλος με διακίνηση ναρκωτικών.

Οι καταληψίες έλεγαν πως είχαν δημιουργήσει «Στέγη Αστέγων» για Έλληνες, αντιδρώντας παράλληλα στην κατασκευή τεμένους, ενώ αυτοαποκαλούνταν ως «έφεδροι οπλίτες». «Είμαι ο διοικητής του χώρου. Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος» είχε πει στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Ιωαννίδης, ενώ σε ό,τι αφορά στη φιλοξενία των αστέγων είχε υπογραμμίσει: «Το 95% των άστεγων είναι Έλληνες. Τους φιλοξενούμε, τους δίνουμε φαγητό αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους πάμε σε ξενοδοχείο επειδή τα έχουν δώσει όλα στους αλληλέγγυους για να βάζουν τους λαθρομετανάστες. Έχουμε ελλείψεις, αλλά ακόμα και έναν να φιλοξενήσω το θεωρώ επιτυχία. Εδώ είναι ιδανικό το μέρος και στα παλιά μου τα παπούτσια για το τέμενος».

Στο πλευρό τους Χρυσή Αυγή και ΛΕΠΕΝ

Η «Στέγη Αστέγων», όπως ονομάστηκε η κατάληψη στον χώρο του Βοτανικού, προσέλκυσε το ενδιαφέρον οργανώσεων και στελεχών του ακροδεξιού χώρου, όπως ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος, η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, η ΛΕΠΕΝ, η ομάδα «Propatria», ενώ καταδίκασαν όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Περιφρούρηση στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Η ομάδα «ΟΔΕΥΩ», στη σελίδα της οποίας δεν αναφέρεται οποιοδήποτε καταστατικό, έγινε για πρώτη φορά γνωστή στο ευρύ κοινό όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι τα μέλη της, μαζί με μέλη των οργανώσεων Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ» και «Ασπίδα Εθνικής Σωτηρίας» θα περιφρουρήσουν το μεγάλο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

Κάλεσμα σε επανάσταση

Τον Απρίλιο του 2018 ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος συμμετείχε στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ελληνικού / Αργυρούπολης, είχε καλέσει – έχοντας δίπλα του τον Σταύρο Βιτάλη (Υποστράτηγο κ.α.) – σε επανάσταση, όπως αναφέρεται στον τίτλο του video που έχει αναρτηθεί στο youtube. Απευθυνόμενος στους «συναδέλφους εν όπλοις» φαίνεται να λέει: «Σε μας ανήκει πλέον το καθήκον και η υποχρέωση να σώσουμε την πατρίδα μας […] Σας συνιστώ ν’ αγωνιστεί το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δηλαδή οι οπλίτες, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα».

Στόχος, όπως φαίνεται στην περιγραφή του video, η ειρηνική επανάσταση «όπου ο Ελληνικός Λαός, σε Συντακτική Εθνοσυνέλευση στην Αθήνα, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, να αποδεχθεί το Σύνταγμα Άμεσης Δημοκρατίας το βασισμένο πάνω στην πολιτική σκέψη του Ιωάννη Καποδίστρια, για να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα για την Πατρίδα και το Λαό μας. Με το Λαό πλέον, Νομοθέτη, Δικαστή, Οπλίτη και τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».

Με μπροστάρη στην παρέλαση τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων

Γνώριζε ο Δήμος ΕλληνικούΑργυρούπολης και ο Δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος, ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου; Όπως φαίνεται όχι, καθώς επίσημα φαίνεται ότι συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1992 υπό μορφή αθλητικού σωματείου το 1992.

Πάντως, ο ίδιος ο σύνδεσμος αναφέρει στην επίσημη σελίδα του στο facebook ότι δέχθηκε πρόσκληση από την Δημοτική Αρχή για να συμμετάσχει στην παρέλαση, ενώ από το γραφείο του Δημάρχου (δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας με τον κ. Κωνσταντάτο λόγω υποχρεώσεων του) μας ενημέρωσαν ότι κατατέθηκε σχετικό αίτημα από τον σύνδεσμο για να συμμετάσχει στην παρέλαση και δεν έγινε πρόσκληση από τον Δήμο.

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Το όλο θέμα προκάλεσε την παρέμβαση της γενικής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, η οποία ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να εξετάσει το ζήτημα.

Ειδικότερα, η κα. Γιαννακάκη, με επιστολή της, ζητεί από την κα. Δημητρίου να ερευνήσει καταγγελίες στα ΜΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή στην παρέλαση της ομάδας με την ονομασία «ΟΔΕΥΩ – Ομάδα Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας», παραθέτοντας τα σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Τι λένε οι δημοτικές παρατάξεις

Η παράταξη «Ενωμένη Πόλη» στήριξε την εν λόγω πρωτοβουλία – απ’ όπου κι αν προέρχεται – και μάλιστα με έναν αρκετά ιδιαίτερο τρόπο, ενώ ανάλογες ήταν και οι απαντήσεις του διαχειριστή της σελίδας στο facebook σε σχόλια χρηστών.

Αντίθετα, η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι «χάθηκαν τα αντιφασιστικά μηνύματα της Επετείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα