Η οικονομική ελίτ θα παραστεί στο Νταβός για ακόμη ένα γύρο αποτυχημένων προβλέψεων

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου πολιτικοί, CEO’s εταιριών και celebrities θα συναντηθούν για εμπλουτίσουν την παγκόσμια γνώση με τη σοφία τους, εν μέσω φοντί, κοκτέιλς και υψηλού επιπέδου συζητήσεις.

Πέρυσι τον ενδιαφέρον εστιάστηκε σε δύο θέματα: το πάνελ στο οποίο βρέθηκαν μαζί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

όπου και ακούστηκε η φράση «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε!» εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, η οποία κατά πολλά ελληνικά Μέσα υποτίθεται ότι ήταν απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, πράγμα εντελώς αναληθές.

Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το Φόρουμ, ανεπισήμως και δίχως τα ΜΜΕ να εστιάζουν σε αυτό, ήταν το προσφυγικό.

Αφού λοιπόν, οι εκπρόσωποι των οικονομικών ελίτ έλυσαν τα σημαντικά περυσινά προβλήματα, φέτος θα συζητήσουν για τα νέα εμπόδια που ανακύπτουν και εμποδίζουν την παγκόσμια ευημερία και την αρμονική συνύπαρξη των λαών.

Για να σας δώσουμε ένα δείγμα της σοφίας των εκπροσώπων των πολυεθνικών, να σας θυμίσουμε πως πέρυσι προέβλεπαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, πόσο μάλλον ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, ότι στο βρετανικό δημοψήφισμα θα επικρατήσει η λογική κι ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε., ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλό πράγμα, ότι η συμφωνία διατλαντικού εμπορίου θα προχωρήσει.

Όλοι αυτοί λοιπόν οι πολύ πετυχημένοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικοί παγκόσμιας εμβέλειας, θα καταφθάσουν στο Νταβός με ιδιωτικά ελικόπτερα για να συζητήσουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η εισοδηματική ανισότητα και το χάσμα γενεών, την ώρα που ο Τραμπ εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο, η παγκοσμιοποίηση διαβρώνεται και ο εθνικισμός κερδίζει έδαφος.

Αυτή τη χρονιά, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η Τερέζα Μέι θα συναντηθούν με τον Ματ Ντέιμον και τη Σακίρα, ενώ Τριντό και Μέρκελ δεν θα παραβρεθούν.

Στα πάνελ θα συζητηθούν θέματα όπως η συντριβή της μεσαίας τάξης και οι τρόποι διάσωσής της, η πολιτική του φόβου, η ανοχή στη διαφορετικότητα και η … εποχή μετά την Ε.Ε.!

Το ζήτημα είναι πώς και αν θα επιχειρήσει να απαντήσει η οικονομική ελίτ σε αυτά τα ζητήματα, ή αν θα προτιμήσει για άλλη μια φορά να διασκεδάσει στις χιονοδρομικές πίστες ελπίζοντας για το καλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα