Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018

Με αρραγή κυβερνητική πλειοψηφία “πέρασε” ο προϋπολογισμόςΣχεδόν 200 βουλευτές μίλησαν τις τελευταίες μέρες«Κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός ο Προϋπολογισμός», τονίζει η κυβέρνηση«Ούτε καθαρή είναι, ούτε έξοδος από τα μνημόνια», κατηγορεί η ΝΔ

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν, “πέρασε” από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός τους 2018, με ονομαστική ψηφοφορία,

το βράδυ της Τρίτης, μετά την πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν 153 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 144 από το σύνολο των 297 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Δείτε επίσης: Τσίπρας για Μεγαλοοικονόμου: Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε

Την ίδια ώρα, καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκεσαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία από την αρχή της διαδικασία υπεραμύνθηκε της οικονομικής της πολιτικής και εστίασε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση, ενώ δέχτηκε το «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση η οποία αμφισβήτησε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της και την κατηγόρησε για επικοινωνιακές τακτικές.

«Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Δείτε επίσης: Στα ύψη η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό – Την Τρίτη η ψήφιση

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Τσακαλώτος: Η ΝΔ ας ξεκαθαρίσει αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή

«Το 2018 προβλέπονται 1,83 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την για «εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας», κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Ακόμα, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποιο οικονομικό πλαίσιο προτείνει στην κοινωνία.

«Να απαντήσει η ΝΔ και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος ή αν πιστεύει σε αυτό που είπε σήμερα, πρώτα αναδιανομή και μετά ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

Δείτε επίσης: Τσακαλώτος: Η ΝΔ ας ξεκαθαρίσει αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή (video)

Δραγασάκης: Τον Αύγουστο του 2018 η ευθύνη για τη διαμόρφωση πολιτικής επανέρχεται σε μας

«Ο στόχος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτροπείας μπορεί και πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη, διότι είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα και το λαό», διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για την επόμενη μέρα σημειώνοντας πως τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν και το καθεστώς της επιτροπείας πως η νέα διευθέτηση θα καθορίζεται από τους κοινούς κανόνες αλλά η ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής επανέρχεται σε μας, στην εκλεγμένη κυβέρνηση και τα όργανα της ελληνικής Δημοκρατίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να επισημάνει όμως ότι το τέλος των Μνημονίων δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ένας σημαντικός σταθμός, ένα «ξέφωτο» που μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον με δίκη μας ευθύνη. Κρίσιμο στοιχείο για τις εξελίξεις είναι και ποιες δυνάμεις θα κυβερνούν μετά το τέλος των Μνημονίων. Αν δηλαδή «θα είναι οι δυνάμεις που θα προτάξουν τις ανάγκες των πολλών» ή θα είναι οι δυνάμεις με τις οποίες θα επιστρέψουμε σε καθεστωτικές λογικές εξυπηρέτησης των κάθε λογής «ημέτερων».

Δείτε επίσης: Δραγασάκης: Τον Αύγουστο του 2018 η ευθύνη για τη διαμόρφωση πολιτικής

«Ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό», τόνισε ο Τζανακόπουλος

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι «είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό».

Δείτε επίσης: «Ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό», τόνισε ο Τζανακόπουλος

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στη Βουλή

Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία το 2018 (video)

«Για να βγει η χώρα από τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση», δήλωσε η Γεννηματά (video)

Κουτσούμπας: Η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης είναι άδικη και αντιλαϊκή (video)

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη (video)

«Ο Προϋπολογισμός είναι ίδιος με του Σαμαρά και του Βενιζέλου», τόνισε ο Λεβέντης (video)

Καμμένος: Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν (video)

Τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Δείτε επίσης: Παππάς: Η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα έχει τη σφραγίδα της αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης

Δείτε επίσης: «Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για προστασία των πιο ευάλωτων», τονίζει η Αχτσιόγλου

Δείτε επίσης: Σταθάκης: Η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: «Ψεύδος» η κυβερνητική ρητορική περί δήθεν «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια»

Δείτε επίσης: Kόντρα Σκουρλέτη – Παφίλη για «συγκεντρώσεις» και απλή αναλογική (video)

Κοντονής κατά δικαστών: Γίνεται ο κρίνων να είναι και κρινόμενος;

Τροπολογίες που κατατέθηκαν

Δείτε επίσης: Νέα τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Δείτε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για τις εισφορές για αποδείξεις δαπάνης – Τι προβλέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα