Η Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για το ποσοστό του CDU – Αισιοδοξεί για σταθερή κυβέρνηση

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων»,

που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, που μεταδίδεται απευθείας από το ZDF και το ARD, η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν αύριο.

Παράλληλα, η Μέρκελ παρουσιάστηκε αισιόδοξη για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, απορρίπτοντας την συζήτηση για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σημείωσε ότι το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα διαφέρει από εκείνο χωρών με παράδοση σε κυβερνήσεις μειοψηφίας και δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο πρέπει ήδη να κάνει μια τέτοια επιλογή.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Γερμανία, εκτός από όλα τα θετικά της, έχει να επιλύσει και πολλά θέματα του μέλλοντος. «Έχω τη βούληση να καταλήξουμε σε μια σταθερή κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι το αποψινό αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έδωσε την εντολή στο κόμμα της να ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας.

«Θα ευχόμασταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και πάλι λάβαμε μια σαφή εντολή κι εγώ βλέπω αυτήν εντολή, να ασχοληθώ προπάντων με το μέλλον», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, όταν ερωτήθηκε αν είναι αισιόδοξη ότι η Γερμανία θα έχει σταθερή κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, απάντησε: «Είμαι γενικά πάντα αισιόδοξη, αλλά και πέρα από αυτό, εδώ και πολλά χρόνια ακολουθώ το μότο, ‘η ισχύς βρίσκεται στην ηρεμία’».

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών», είπε ο Σουλτς στη Μέρκελ

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο, προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

FDP: Το SPD να μην αποκλείει εκ προοιμίου την συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό

Κριτική στον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων.

“Έχουμε όλοι ευθύνη”, δήλωσε ο κ. Λίντνερ, κατά την διάρκεια του “Κύκλου του Βερολίνου”.

Παράλληλα, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) προειδοποίησαν ότι θα αντιταχθούν στα σχέδια του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

«Δεν θέλουμε νέους προϋπολογισμούς για μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη», τόνισε ο Λίντνερ.

«Ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης -ο Μακρόν κάνει λόγο για πολλές μονάδες του ΑΕΠ και αυτό θα σημαίνει περισσότερα από 60 δισ. για τη Γερμανία- που τα χρήματα θα καταλήγουν στη Γαλλία για δημόσιες δαπάνες ή στην Ιταλία για να διορθωθούν τα λάθη του (Σίλβιο) Μπερλουσκόνι είναι αδιανόητος για εμάς και αποτελεί κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Λίντνερ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα