Η ιστορία του… επτάψυχου Χαλίλ: Το πρωί σώζει μωρά και το βράδυ ανεβαίνει στη σκηνή

Τον βρήκαμε κατάκοπο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό. Είχε περάσει τη νύχτα στο μαιευτήριο Έλενα και στο νοσοκομείο Παίδων.

Ο Χαλίλ Αλιζάντα είναι ο Αφγανός φύλακας άγγελος των ετοιμόγεννων γυναικών και των μικρών παιδιών στο Ελληνικό. Αποστολή του είναι να ακολουθεί με την μηχανή του τα ασθενοφόρα και να κάνει τον διερμηνέα στους γονείς που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με ένα μωρό στην κοιλιά και ένα ή δυο ακόμα, ενδεχομένως, στην αγκαλιά.

«Αν δεν είμαι εκεί να μιλήσω στους γιατρούς, εκείνοι δεν αναλαμβάνουν» μας λέει.

Οι περισσότεροι δεν μιλούν

λέξη αγγλικά.

Ο Χαλίλ είναι 29 ετών. Βρίσκεται στην Ελλάδα 8 χρόνια τώρα. Κρατά τα μωρά αγκαλιά και συγκινείται. Τον ξέρει αυτόν τον πόνο. Έχει νιώσει στο πετσί του την απελπισία. Την αγωνία για επιβίωση.

Επτά φορές προσπάθησαν οι Τούρκοι δουλέμποροι να τον πνίξουν με την οικογένεια του, εγκαταλείποντας τους σε μια άθλια βάρκα χωρίς κουπιά στη θάλασσα.

Οι γονείς του κατάφεραν να φτάσουν στη Σουηδία. Τα εννιά αδέρφια του χωρίστηκαν. Κάποια βρίσκονται στη Γερμανία και κάποια άλλα στην Αυστραλία.

«Έχω περάσει πόλεμο. Έχω επιβιώσει από τους Ταλιμπάν. Τίποτα δεν με φοβίζει πια», μας λέει.

Ο Χαλίλ δούλευε από τα ξημερώματα σε οικοδομές και σε όποια δουλειά μπορούσε για να επιβιώσει. Το βράδυ μάθαινε ελληνικά και έκανε σεμινάρια θεάτρου, που ήταν το όνειρο του.

Σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας στο ελληνικό φόρουμ προσφύγων και το βράδυ παίζει στην παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου, «Θεέ μου τι σου κάναμε;», στο θέατρο Γκλόρια.

«Είναι η μόνη στιγμή που γελάω με την καρδιά μου» μας λέει και συνεχίζει «που τα μάτια μου σταματάνε να πονάνε από αυτά που βλέπουν και η ψυχή μου γαληνεύει..»

-Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον Χαλίλ;

«Να αγκαλιάσω την μάνα μου και να επιστρέψω μια μέρα στο Αφγανιστάν.. Τώρα συγνώμη, πρέπει να φύγω. Το ασθενοφόρο με περιμένει…»

Καλή δύναμη Χαλίλ…

Βίκυ Χατζή

Keywords
Τυχαία Θέματα