«Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει την αύξηση των μισθών», τονίζει ο Ηλιόπουλος

«Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει αύξηση στους μισθούς γιατί ειδικά την περίοδο 2010-2014 υλοποιήθηκε μια πάρα πολύ σκληρή λιτότητα με βασικό χαρακτηριστικό την υποτίμηση και την επίθεση στην εργασία. Τα επιχειρήματα και τους φόβους που εξέφρασαν διάφοροι κοινωνικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ενώ η ΕΣΕΕ και η ΓΣΒΕΕ υποστήριξαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τους αντιστρέφουμε το ερώτημα: Όταν το 2012 σε μια

νύχτα μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μισθός, την επόμενη χρονιά η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο σημείο στο 28% και ταυτόχρονα η ανεργία των νέων έφτασε στο 60%», σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1.

«Το επιχείρημα ότι οι μειωμένοι μισθοί θα κάνουν καλό στην οικονομία, ότι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάνω στη μείωση των μισθών και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έχει αποδειχθεί λάθος από την ζωή. Υπήρχαν δυνάμεις που έλεγαν ότι ήταν και επί της αρχής λάθος ο διάλογος, αλλά μετά από αυτή την εμπειρία που είχαμε δεν μπορούμε να συζητάμε σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε

«Τα μοντέλα είναι καλά ως ένα είδος αφετηρίας, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμούμε κάθε φορά και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε χώρα. Δηλαδή και η Πορτογαλία είχε να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ύφεση και κρίση, δεν έζησε το φαινόμενο της Ελλάδας. Δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όπως στην Ελλάδα, και σε κάθε περίπτωση με βάση τα στοιχεία και τις έρευνες που βασίστηκε το υπουργείο και η κυβέρνηση για να προχωρήσουν, το 11% που σηματοδοτεί η αύξηση είναι κάτι που αντιστοιχεί στην ελληνική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στο ζήτημα της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα την τελευταία περίοδο, ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή η εκτίμησή μου είναι ότι η ελληνική οικονομία αντέχει αυτές τις αυξήσεις, αλλά το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί: Τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι άντεχαν αυτούς τους μισθούς;» είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Όσοι πόνταραν στην περικοπή των συντάξεων, που ήταν βασισμένη στα λανθασμένα στοιχεία του ΔΝΤ και τελικά διαψεύστηκαν, δεν περικόπηκαν οι αυξήσεις… Έτσι δεν θα γίνει και η μείωση του αφορολόγητου που και αυτή βασίζεται σε λάθος στοιχεία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα