Η ελληνική γλώσσα και τα λάθη στο 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

Τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και την Association des Journalistes européens (section France) οργανώνει το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 θα διεξαχθεί στο νησί

της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 8-15 Ιουλίου.

Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά.

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Τις υπηρεσίες του ως Ειδικός Σύμβουλος του 4ου Θ.Π. προσφέρει ο εκδότης κ. Γιάννης Μαμάης που σχεδιάζει και επιμελείται τη μορφή του έντυπου υλικού. Υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η δημοσιογράφος κ. Τέτα Βαρλάμη.

Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης».

Θα καλύψει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες θεματικές:
– Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.
– Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.
– Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.
– Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;
– Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.
– Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου.
– Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.

Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα