Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει, χρειάζεται νέο πνεύμα και πάθος, λέει ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε στους ηγέτες της Ευρώπης ότι η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με «κενό αξιών» την ώρα που προσέρχονται στη Ρώμη για την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που έθεσε τις ιδρυτικές αξίες της ενωμένης Ευρώπης, καταδικάζοντας παράλληλα το αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό που, όπως είπε, αποτελεί μια θανάσιμη απειλή για την ΕΕ.

Οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδρου από τις 27 χώρες της Ε.Ε. προσήλθαν στην Ιταλία για τον εορτασμό της επετείου κι έλαβαν την παπική ευλογία την παραμονή της Συνόδου.

Ωστόσο, οι εορτασμοί

έχουν επισκιαστεί από μια σειρά κρίσεων, όπως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η εισροή μεταναστών και η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, γεγονότα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με το μέλλον της.

«Όταν ένα σώμα χάνει την αίσθηση του προσανατολισμού του και δεν είναι πλέον σε θέση να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια κατάπτωση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει», είπε ο πάπας στους ευρωπαίους ηγέτες.

«H Ευρώπη δεν μπορεί να περιοριστεί στις παραγωγικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες»

«Η Ευρώπη και τα ιδρυτικά ιδεώδη της δεν μπορούν να περιοριστούν σε παραγωγικές και χρηματοοικονομικές ανάγκες», τόνισε παράλληλα ο πάπας Φραγκίσκος.

«Σε έναν κόσμο που γνώρισε το δράμα των διχασμών και των τειχών, ήταν σαφέστατη η σημασία του να εργασθεί, κανείς, για μια ενωμένη και ανοικτή Ευρωπη», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον πάπα, «χωρίς τον Χριστιανισμό, οι αξίες ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης δεν μπορούν να κατανοηθούν σε βάθος».

«Ο εγωισμός γεννάει τον λαϊκισμό», επέμεινε ο πάπας, και υπέδειξε την αλληλεγγύη ως αντίδοτο.

Η Ευρώπη, δηλαδή, «πρέπει να θέσει τον εαυτό της υπό συζήτηση, να θεραπεύσει ασθένειες και να βρει νέες οδούς», είπε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι κύριο μέλημα των ευρωπαίων ηγετών θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, όπως και η επίγνωσή του ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι και δεν αποτελούν κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα