Τρία χρόνια Χρυσή Αυγή στη Βουλή: Ύβρεις, απειλές, προπηλακισμοί και εθνικιστικά παραληρήματα

Δεκάδες είναι τα επεισόδια που έχουν προκαλέσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, εξαπολύοντας απειλές και ύβρεις σε βουλευτές, εθνικιστικά παραληρήματα ακόμη και απόπειρες χειροδικίες.

Το Vouliwatch.gr μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής κάνει ανασκόπηση στα επεισόδια που έχει προκαλέσει την τελευταία τριετία και από τα οποία μπορούν

να αντληθούν σημαντικά συμπεράσματα για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι επιδιώκεται.

15 Οκτωβρίου 2015 – Σφοδρό επεισόδιο μεταξύ ΧΑ και ΚΚΕ

Για 10 λεπτά διεκόπη η συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά το σφοδρό επεισόδιο μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ και του ΚΚE.

Σκληρές εκφράσεις και μεταξύ Ηλία Κασιδιάρη και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη. Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός, ο οποίος -σε κάποιο σημείο της ομιλίας του- επιτέθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, λέγοντας ότι εκείνοι είναι το μόνο κόμμα που μιλάει για ιδεολογικούς αγώνες χωρίς να δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και διαπληκτίστηκαν έντονα με τους βουλευτές της ΧΑ και προτού φύγουν από την αίθουσα της Ολομέλειας, τους φώναξαν ότι δεν κάνουν διάλογο με δολοφόνους, όπως γράφει το Vouliwatch.gr.

Ο Γ. Λαγός έφυγε από το βήμα φωνάζοντας και καταγγέλλοντας και σταμάτησε μπροστά στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μανιό, ο οποίος του φώναζε να βγει και αυτός και η ΧΑ έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος Βουλής Γιώργος Βαρεμένος διέκοψε τη συνεδρίαση.

11 Δεκεμβρίου 2015 – Ύβρεις Κασιδιάρη κατά Τσίπρα και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για παράνομη μαγνητοσκόπηση συνεδρίασης απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο της συνεδρίασης από τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Σοβαρό επεισόδιο προκάλεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, στην κλειστή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία αφορούσε την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑTO στο προσφυγικό.

Έβρισε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, πετώντας τσαλακωμένο χαρτί από βήματος στον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Ξυδάκη ,που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα κυβερνητικά έδρανα, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης 20 βουλευτών της ΝΔ για το μεταναστευτικό.

«Καλά έκανε και έφυγε, ο άνθρωπος είναι ηλίθιος», είπε για τον κ. Μουζάλα ο Η. Κασιδιάρης και πέταξε έγγραφο του Υπουργού το οποίο αποστέλλεται κάθε φορά που καταθέτουν οι Βουλευτές της ΧΑ ερώτηση για το μεταναστευτικό, αφού πρώτα το διάβασε και το τσαλάκωσε σαν μπάλα.

7 Ιουνίου 2016 – Προπηλακισμοί και παραλήρημα: Tι έγινε εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε;»

Οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητούνταν ο αναπτυξιακός νόμος με ύβρεις και προπηλακισμούς.

Αιτία η απόρριψη από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιτροπής της πρότασής τους να κληθούν, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο, οι οργανώσεις «Λαϊκός Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων», «Ένωση Εθνικιστών Δικηγόρων» και «Ιατροί του Ελληνισμού».

Η πρόεδρος Χαρά Καφαντάρη δήλωσε αρχικά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί οι εν λόγω οργανώσεις δεν αποτελούν φορείς, όπως για παράδειγμα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας ή ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι «το τρίτο κόμμα της Βουλής μπορεί να καλέσει όποιον θέλει» και με εκφράσεις του είδους «τι έγινε εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε;» επέμεναν.

Η Χαρά Καφαντάρη έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και η πρόταση απορρίφθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων και των Βουλευτών που ήταν παρόντες. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής που απευθύνθηκαν με ύβρεις στην επιτροπή, όπως αναφέρει το Vouliwatch.gr.

Η συνεδρίαση της επιτροπής ολοκληρώθηκε όταν τελικά, μετά από αρκετή ώρα, οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφυγαν από την αίθουσα.

6 Απριλίου 2017 – Απειλές κατά Μπαλαούρα και Τσακνή

Ο Γιάννης Λαγός αποκάλεσε «άθεο» τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, εξαιτίας των απόψεων του για την τελετή υποδοχής του Αγ. Φωτός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος είναι αυτός ο άθεος ο Μπαλαούρας, ο αστείος που θα μιλήσει για το Άγιο Φως;».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης απείλησε τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του αν δεν φροντίσει να προβάλλονται οι θέσεις της Χρυσής Αυγής από την κρατική ραδιοτηλεόραση. Προκάλεσε, μάλιστα, την αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών που επισήμανε ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως απειλή.

15 Μαΐου 2017 – Πρωτοφανές επεισόδιο με χειροδικία κατά του Δένδια

Πρωτοφανές επεισόδιο με σπρώξιμο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, από τον Ηλία Κασιδιάρη και στη συνέχεια επίθεση με μπουκάλια νερού και αντικείμενα που εξαπέλυσαν οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλούσε και θεώρησε ότι δεν πρέπει να περνά από μπροστά του ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, περιγράφοντας το επεισόδιο, δήλωσε ότι «μου είπε κάτι του είδους «που πας ρε!».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θεώρησε πως δεν έπρεπε να φύγει όντας αντιμέτωπος με μία τέτοια συμπεριφορά. Στη συνέχεια ο Η. Κασιδιάρης τον έσπρωξε και ενεπλάκησαν και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Χ.Αυγής πετώντας αντικείμενα και βρίζοντας τόσο τον Ν. Δένδια όσο και τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά εξαιτίας της δίωξης που έχει ασκηθεί στην ΧΑ.

Ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Μάκης Μπαλαούρας κάλεσε την φρουρά της Βουλής ενώ επικράτησε πανδαιμόνιο. Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καταδίκασαν την επίθεση με τον Α. Λοβέρδο να δηλώνει ότι «ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν αρκεί να παραπεμφθεί σε μία επιτροπή. Το σημερινό, πέρα από τον αποπροσανατολισμό, ξεφτιλίζει το σώμα. Ζητούμε να εξειδικεύσετε τη μομφή. Μέχρι να παραπεμφθεί θα έρχεται εδώ και θα μας λέει τις απόψεις του; Κύριε Πρόεδρε, να είστε πολύ συγκεκριμένος και να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Ακολούθησε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ, Γ. Λαγού, ο οποίος κάλυψε ευθέως την πρακτική του Η.Κασιδιάρη: «Ο εκδημοκρατισμός σας είναι a la carte. Συνέβη ένα επεισόδιο και το καταδικάσατε όλοι. Ξεχνάτε όλοι ότι πριν από δύο χρόνια εξ αιτίας αυτού του κυρίου, του Σαμαρά και του Αθανασίου ο κ. Κασιδιάρης, ο αρχηγός της ΝΔ και εμείς βρεθήκαμε στη φυλακή χωρίς στοιχεία. Ποιο από τα δύο είναι βία; Εάν δεν υπήρχαν οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί θα τρέχατε από τις πόρτες».

10 Ιουνίου 2017 – «Ο Ηλίας Κασιδιάρης δρόσισε τη Ρένα Δούρου»

Προκλητική τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα. Ο Βουλευτής της ΧΑ, Νίκος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε ότι «ο Ηλίας Κασιδιάρης δρόσισε τη Ρένα Δούρου» αναφερόμενος στο περιστατικό της επίθεσης του Βουλευτή της ΧΑ στις Ρένα Δούρου και Λιάνα Κανέλλη στο τηλεοπτικό στούντιο του ΑΝΤ1.

Λίγες μέρες αργότερα, τη δήλωση καταδίκης της ενέργειας του Βουλευτή της ΧΑ, Γιάννη Λαγού, αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Όπως γράφει το Vouliwatch.gr, η ποινή που επέλεξε η επιτροπή ήταν ηπιότερη σε σχέση με την πρόταση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία επικαλούμενη το άρθρο 77 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο προβλέπει τη μομφή κατά βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Αντί αυτού, η αρμόδια Επιτροπή εξέδωσε ένα κείμενο καταδίκης του κ. Λαγού: «Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καταδικάζει την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του υπόδικου Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού και των απειλών που εκτόξευσε κατά της Βουλευτού Λ. Κανέλλη».

31 Μαρτίου 2017 – Τα εθνικιστικά ημερολόγια σε παιδάκια μέσα στο Κοινοβούλιο

Ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ασφάλειας της Βουλής, στις 28 Μαρτίου όταν το κοινοβούλιο είχαν επισκεφθεί για να ξεναγηθούν μαθητές από το Γυμνάσιο Αλμωπείας της Πέλλας.

Ο Γιάννης Σαχινίδης, προσέγγισε τους μαθητές και τους διαμοίραζε μπρελόκ, ημερολόγια καθώς και περιοδικά εθνικιστικού περιεχομένου.

Το πρώτο αναφερόταν στην ανωτερότητα της ελληνικής φυλής και το δεύτερο στη Μακεδονία.

7 Δεκεμβρίου 2017 – Παραλήρημα Λαγού και η κινηματογράφηση από Ζαρούλια

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική, επιδίωξε να «στήσει» ένα ακόμη επεισόδιο. Ενδεικτικό της προετοιμασίας είναι ότι ο Βουλευτής της, Γιάννης Λαγός, το προκάλεσε και η Βουλευτής Ελένη Ζαρούλια ανέλαβε την …κινηματογράφηση με το κινητό της.

Ο Γ. Λαγός ξεκίνησε την ομιλία του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια ξεκίνησε να μιλά για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Την ίδια στιγμή η Ελένη Ζαρούλια χρησιμοποιούσε το κινητό της για τη λήψη βίντεο. Τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά από την Χαρά Καφαντάρη, που προέδρευε στην επιτροπή. Κάλεσε τον Γ. Λαγό να τοποθετηθεί επί του αντικειμένου της συζήτησης και την Ε. Ζαρούλια να σταματήσει την κινηματογράφηση μίας επιτροπής που μεταδίδονταν ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.

1η Φεβρουαρίου 2018 – Εθνικιστικό παραλήρημα με αφορμή το συλλαλητήριο για Σκοπιανό

Παραλήρημα μισαλλόδοξου λόγου στην Ολομέλεια της Βουλής από τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η ΧΑ μίλησε για «εθνοπροδότες» υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το μακεδονικό ζήτημα όποιος αισθάνεται Έλληνας.

Έντονη ήταν η αντίδραση όμως της πλειοψηφίας της Βουλής. Οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν το εθνικιστικό κήρυγμα με τον Γιάννη Αϊβατίδη να δηλώνει ότι στο συλλαλητήριο πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι Έλληνες υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πατριώτες αυτοί που δεν θα συμμετάσχουν.

Την όξυνση κορύφωσε ο Χρήστος Παππάς μιλώντας για «εθνοπροδότες», ενώ αποκάλεσε την κυβέρνηση «αμερικανομπολσεβίκους».

Σημείωσε ότι με τις θέσεις της ΧΑ είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και θα φωνάζουν την Κυριακή «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».

6 Μαρτίου 2018 – Επίθεση του Κασιδιάρη στον βουλευτή Μουσταφά

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου γίνονταν ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής δημιούργησε για μία ακόμη φορά επεισόδιο.

Ζήτησε να φύγει από την αίθουσα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά – Μουσταφά: «Να βγει έξω ο πράκτορας. Να αποχωρήσει ο τούρκος βουλευτής, ο Ερντογάν είπε ότι έχει 4 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο και εδώ είναι ο ένας» είπε ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής προκαλώντας την αγανάκτηση όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

Μάλιστα -σύμφωνα με μαρτυρίες- ο Ηλίας Κασιδιάρης χρησιμοποίησε ακόμη και την τουρκική γλώσσα προκαλώντας ακόμη περισσότερο.

22 Μαρτίου 2018 – Χυδαίο παραλήρημα του Γιάννη Λαγού

Ο Γιάννης Λαγός, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις άρχισε να μιλά για πουλημένους, προδότες, και να δικαιολογεί τις απειλητικές επιστολές προς τους Βουλευτές από «παμμακεδονικές» οργανώσεις.

Αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, προς τον προεδρεύοντα Σπύρο Λυκούδη. H κίνηση αυτή ενόχλησε τον Γ. Λαγό που απάντησε με νέες ύβρεις. «Κατέβα από το βήμα αφού αρνείσαι τη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Ξυδάκης και συνέχισε με τις φράσεις «υπόδικε, χιτλερόψυχε, αρνητή της δημοκρατίας».

Στο σημείο εκείνο κινήθηκε απειλητικά προς τον Ν. Ξυδάκη και αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Σ. Λυκούδη που κάλεσε την φρουρά και διέκοψε τη συνεδρίαση. Με την έλευση της αστυνομίας η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε να αποχωρεί με βρισιές και φωνές ενώ ο Γ. Σαχινίδης ξεχώρισε για τις απειλητικές του εκφράσεις προς τους Βουλευτές.

ΠΗΓΗ: vouliwatch.gr

Keywords
χρυση αυγη, βουλη, αυγη, τρια, χρυση, ηλία κασιδιάρη, εν λόγω, κασιδιαρης, ΚΚΕ, συριζα, τσιπρας, συμμετοχή, νεα δημοκρατια, ηλίθιος, ιουνίου, αθηνα, ψηφοφορία, φως, ΕΡΤ, μαΐου, αντ, σαμαρας, κανελλη, ΑΝΤ1, ξυδάκης, πηγη, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, κασιδιαρης κανελλη, μπαρμπαρουσης, ηλία κασιδιάρη, ρενα δουρου, δουρου, βουλευτες, μιλα, ελενη, ιατρικος συλλογος, βιντεο, αντ, το θεμα, βημα, βρισιες, θεμα, περιοδικα, πλαισιο, το βημα, φρασεις, ωρα, αγωνες, αθεος, αρθρο, ανθρωπος, αφορμη, γινει, γλωσσα, δευτερο, δηλωση, εγινε, εγγραφο, εδρανα, αιθουσα, ειπε, εκφρασεις, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, ερντογαν, ερχεται, εφυγε, ιδια, υπηρχαν, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κινητο, κινηση, κυριε, κομμα, λαγος, ληψη, λιανα κανελλη, μαΐου, μακεδονια, μομφη, μπρελοκ, νικο, ξυδάκης, ομαδα, οντας, παιδακια, πηγαδι, σαχινιδης, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, φυλακη, φορα, χρηστος, χυδαιο, χαρα, ψηφοφορία, επεισοδια, ημερολογια, ιουνίου, κυριακη, μπροστα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα