«Η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση», τόνισε ο Τσίπρας

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι

όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, σημείωσε.

«Ορίζοντας το 2021»

«Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

Στόχος η παραγωγική ανασυγκρότηση

Βεβαίως, το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει μεσούσης της διαπραγμάτευσης, αποτελεί ευκαιρία για τον πρωθυπουργό «να στείλει τα μηνύματά του για την αξιολόγηση», σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.

Όσον αφορά το κυρίως θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση δηλαδή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει προηγηθεί συστηματική επεξεργασία από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα «Growth Strategy», η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ταυτόχρονα όμως με επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό στόχο εν τέλει, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ώθηση που θα δώσει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα, η αξιοποίηση, στο μέγιστο βαθμό, της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας. Η χώρα μας αποτελεί, άλλωστε, κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ δύο συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός και η γεωθερμία. Κεντρικό ρόλο στην εθνική αυτή προσπάθεια παίζει επίσης η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Μέσα δε από το εθνικό σχέδιο, στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια -και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης. Το σχέδιο θα δοθεί, τέλος, στους εταίρους μας, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς διαβούλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα