Η αναβίωση της ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου μέσα από τα μάτια του Ζαχαρία Καρούνη (εικόνες – video)

«Φως και σκοτάδι φίλιωσα… Φιλιώ, Φιλιώ με λένε…». Οι στίχοι του τραγουδιού «Το τραγούδι της Φιλιώς», για τις ανάγκες της παράστασης με τίτλο »Φιλιώ Χαϊδεμένου» αντικατοπτρίζουν ακριβώς τη ζωή της γυναίκας που αποτέλεσε για χρόνια τη φωνή των προσφύγων πρώτης γενιάς από τη Μικρά Ασία.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου κατάφερε να συμφιλιώσει τη γεμάτη χαρά ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή με τα όσα ακολούθησαν, το 1922 και να τα μετουσιώσει αρχικά σε αγώνα για επιβίωση και στη συνέχεια σε αγώνα… μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Το εξαιρετικό βιβλίο «Τρεις αιώνες μια ζωή»

πήρε σάρκα και οστά στο Θέατρο Βεάκη στις 23 Νοεμβρίου και μέχρι την περασμένη Παρασκευή (24/2), το αθηναϊκό κοινό υποκλινόταν καθημερινά στους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης. Τον ρόλο της Φιλιώς Χαϊδεμένου ενσαρκώνει με αριστουργηματικό τρόπο η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ενώ εμπνευστής της ιδέας είναι ο Ζαχαρίας Καρούνης.

«Πριν από 3-4 χρόνια είδα μια συνέντευξη της Φιλιώς Χαϊδεμένου και στη συνέχεια πήρα το βιβλίο. Παρατήρησα ότι ο λόγος της ήταν γλαφυρός, σχεδόν θεατρικός. Σκέφτηκα αμέσως πως η εξιστόρησή της θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μια θεατρική παράσταση με τη μορφή μονολόγου», είπε αρχικά στο altsantiri.gr ο Ζαχαρίας Καρούνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφασή του να ζητήσει από τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο: «Η κ. Μπεμπεδέλη είναι μια ηθοποιός που μπορεί να αποδώσει μια εμβληματική μορφή, όπως είναι η Φιλιώ Χαϊδεμένου. Την προσέγγισα, της έστειλα το βιβλίο και στη συνέχεια ταξίδεψα στην Κύπρο για να την πείσω να δεχθεί.

Η αλήθεια είναι πως ήμουν σίγουρος ότι θα πει ναι, όπως και τελικά έγινε. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε στην Αθήνα και μετά από συνεχείς πρόβες αποδώσαμε την παράσταση αυτή. Η συνεργασία μας είναι άψογη. Με βοήθησε να σταθώ δίπλα της και να μπορέσω να βγάλω εις πέρας τον ρόλο».

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν από την 1η Μαρτίου στην Κύπρο. Από 1/3 μέχρι και τις 6/3 στη Λευκωσία. Στις 7 Μαρτίου στη Λεμεσό και στις 8/3 στη Λάρνακα. Όλες οι παραστάσεις είναι ήδη sold out, όπως αναμένεται να γίνει και από τις 15/3 μέχρι τις 2 Απριλίου (και πάλι στο θέατρο Βεάκη), με την επιστροφή της παράστασης στην Αθήνα.

Η παράσταση θα ταξιδέψει από τις 21/4 μέχρι τις 30/4 στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Παίζουν οι:

Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Ζαχαρίας Καρούνης
Χαρά Κεφαλά
Αλέξανδρος Καλπακίδης
Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ
Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά
Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι: Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης
Διευθυντής φωτογραφίας: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής
Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
Επιμέλεια Παραγωγής: Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Παραγωγή: Ίδρυμα Πολιτισμού »ΙΩΝΙΑ»

Το βιογραφικό του Ζαχαρία Καρούνη

Ζαχαρίας Καρούνης γεννήθηκε στα Πάκια Λακωνίας στις 2 Νοεμβρίου του 1977.

Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ βυζαντινής μουσικολογίας. Σπούδασε τη βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λ. Κουζηνόπουλο και Θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Στο ίδιο ωδείο παρακολούθησε επίσης μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με καθηγήτρια την Μ. Νικάκη.

Από το 1998 ανέπτυξε καλλιτεχνική δραστηριότητα ως τραγουδιστής στο ρόλο του κορυφαίου του χορού, στην παράσταση της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου. Το 1999 συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Βίρα τις άγκυρες», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ερμηνεύοντας το «Τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Την ίδια χρονιά, συνεργάστηκε με την «Ορχήστρα των χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας μικρασιάτικα τραγούδια στην παράσταση «Δυο φωνές για τη Λωξάνδρα».

Το καλοκαίρι του 2000 συνεργάστηκε με το «Λύκειο Ελληνίδων» στη παράσταση «Θάλασσα» στο Ηρώδειο.

Τον Ιούλιο του 2001 συνεργάστηκε με τη Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία «Ένας αιώνας Ελληνικό τραγούδι», που έγινε επίσης στο Ηρώδειο. Το καλοκαίρι του 2002 ο Ζαχαρίας Καρούνης συμμετείχε σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, με την οποία έχει μια σταθερή και στενή συνεργασία μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 2002 συμμετείχε στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη «Μελοποιημένη ποίηση» που έγινε στο Ηρώδειο, και ερμήνευσε μαζί της τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, του Μ. Χατζιδάκι και του Στ. Ξαρχάκου.

Συγχρόνως ασχολήθηκε με την καταγραφή και την ερμηνεία τραγουδιών της Ανατολής (Μικρά Ασία – Καππαδοκία – Πόντος – Τουρκία). Τραγούδησε επίσης Ρεμπέτικα και Λαϊκά τραγούδια για 2 χρόνια, στο «Περιβόλι του Ουρανού» μαζί με τη Θεσσαλονικιά Μαριώ. Το 2003-2004 συνεργάστηκε με την Τατιάνα Λύγαρη στο θέατρο «Το τραίνο στο Ρουφ”, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Υπ’ ατμόν». Το καλοκαίρι του 2004 πήρε μέρος στη μουσική παράσταση «Ταλέντο – Η συμμετρία της αρμονίας», η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Αθήνα 2004.

Το 2007 και 2008, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε τρεις παραστάσεις. Στις 4 και 5 Ιουλίου του 2007 συμμετείχε στην παράσταση «Όταν συμβεί στα πέριξ» υπό την επιμέλεια του Π. Κουνάδη, στο Ηρώδειο. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2007 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2008, τραγούδησε δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα στην μουσική παράσταση «Όλα από την αρχή» σε σκηνοθεσία του Στ. Φασουλή, στο θέατρο Παλλάς, που αποτελούσε μια αναδρομή στην πορεία του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή. Τον Φεβρουάριο του 2008 συμμετείχε στις επτά παραστάσεις «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, και ήταν αφιερωμένες στο Ρεμπέτικο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιλιώς Χαϊδεμένου, Ζαχαρία Καρούνη,filios chaidemenou, zacharia karouni