Τουρκική προκλητικότητα και Οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την τουρκική προκλητικότητα να πυροδοτεί εντάσεις σε μόνιμη βάση θα βρεθεί επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας, ξημερώματα Τετάρτης) και στο ξεκίνημα θα είναι παρούσες οι σύζυγοι των δύο ηγετών, οι οποίες στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

που επέλεξε συγκεκριμένο πλέγμα συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ δεν έχει αμφισβητηθεί από τη ΝΔ. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για ασφάλεια και σταθερότητας στην περιοχή.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της ΝΔ θα προσπαθήσει να δείξει πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την δέσμευσή του για «απολιγνιτοποίηση» της παραγωγής ενέργειας έως το 2028 και πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης έως το 2021. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουμε νωρίτερα τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για αύξηση στο 35% της παραγόμενης ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια και για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, μια κίνηση η επιτυχία της οποίας θα φανεί.

Πλήθος συναντήσεων, μόλις μισή ώρα με τον Ζάεφ

Καθιστώντας φανερή την αμηχανία του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μετά από πιέσεις, στις 11:00 με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όπου θα συζητηθούν τα θέματα των δυτικών Βαλκανίων και η ενταξιακή τους διαδικασία στην ΕΕ, την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διευκολύνει. Η συνάντηση θα διαρκέσει μόλις μισή ώρα.

Στις 11.30 ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ενώ στις 12:00 θα παραβρεθεί σε κλειστή συνεδρίαση του γεωστρατηγικού ινστιτούτου Atlantic Council με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε συνάντηση με τους επικεφαλής 30 μεγάλων αμερικανικών εταιρειών με οικοδεσπότη τον υπεύθυνο της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον. Θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και θα προβάλει τη φιλική στην επιχειρηματικότητα νέα πολιτική της κυβέρνησης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 4.30 το απόγευμα. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νωρίτερα να έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια από τις υποχρεώσεις των δύο ηγετών. Σε διαφορετική περίπτωση η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη.

Συνάντηση είχε όμως ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά την οποία έθιξε τα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Ο Έντι Ράμα έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός είδε, επίσης, τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Αλεξάντερ Βούτσιτς και Χακίμ Θάτσι. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης, ότι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση Ελλάδας ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα.

Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Αμπάς το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο Αμπού Αμπάς τον προσκάλεσε στην Παλαιστίνη, και ο ελληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την πρόσκληση

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα