Η αύξηση των Τούρκων τουριστών, αιτία για την κατασκευή επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας στο τελωνείο των Κήπων

Σε χρήση δόθηκε μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο τελωνείο των Κήπων, με παρέμβαση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα του ολοένα αυξανόμενου αριθμού Τούρκων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Γιώργο Παυλίδη, η περιφέρεια ανέλαβε τα έργα κατασκευής της λωρίδας κυκλοφορίας εισόδου στην Ελλάδα για ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα, προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε με ευελιξία ως χώρα και σε ικανοποιητικό βαθμό, τις μεγάλες

αναμονές εισερχόμενων για τουρισμό», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεθοριακοί σταθμοί εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου και όχι της περιφέρειας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου έργου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της ΠΑΜΘ, Μιχάλης Αμοιρίδης, εξήγησε πως ο κ. Παυλίδης αποφάσισε να παρέμβει στην κατασκευή των εν λόγω έργων διότι «όταν εμείς ζητάμε τουρισμό, κάνουμε δράσεις προβολής και οι Τούρκοι επισκέπτες που μας προτιμούν 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο, αντιμετώπιζαν ουρές αναμονής εισόδου στη χώρα έως και εφτά ώρες (ιδίως σε περιόδους αιχμής όπως οι θρησκευτικές γιορτές και οι θερινοί μήνες), γεγονός που για κάποιους λειτουργούσε αποτρεπτικά. Έπρεπε να άρουμε τα εμπόδια και να τους διευκολύνουμε».

Σκιαγραφώντας το προφίλ των Τούρκων επισκεπτών-τουριστών και τη συμβολή τους στην τόνωση της οικονομίας της περιφέρειας, ο κ. Αμοιρίδης επισημαίνει πως οι Τούρκοι επισκέπτες-τουρίστες τιμούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να τους θεωρούν από τους καλύτερους πελάτες που μπορεί να έχουν. Ενδεικτικό της προτίμησης που επιδεικνύουν οι τουρίστες της γείτονας χώρας στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, και το γεγονός ότι το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς άνοιξαν ακόμη και ξενοδοχεία στη Θάσο που είναι κλειστά το χειμώνα για να εξυπηρετήσουν τους Τούρκους επισκέπτες.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της βίζας, για το οποίο «λόγω των προσφυγικών γεγονότων αλλά και της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τηρούμε στάση αναμονής», διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει στην ατζέντα της περιφέρειας γιατί αποτελεί πρόβλημα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε μερίδα Τούρκων επισκεπτών γεγονός που αφορά το σύνολο του τουρισμού της Ελλάδας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Τέλος, ο προϊστάμενος του τελωνείου Κήπων, Θανάσης Γρηγορίου, χαρακτηρίζει σημαντική τη δυνατότητα παραχώρησης από χθες Πέμπτη και δεύτερης λωρίδας κυκλοφορίας στα ΙΧ αυτοκίνητα, κάτι που ήταν απαγορευτικό το προηγούμενο διάστημα καθώς εκ των τριών σε λειτουργία λωρίδων η μία δίδονταν στα λεωφορεία και η άλλη στα φορτηγά αυτοκίνητα. «Δεδομένου ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ η είσοδος των Τούρκων επισκεπτών, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, τόσο τις δικές μας όσο και τις δικές τους, η διάθεση μίας επιπλέον λωρίδας κυκλοφορίας, διευκολύνει σημαντικά την ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις διέλευση των οχημάτων» εξηγεί ο κ. Γρηγορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα