Η Premier League… τινάζει τη μπάνκα στον αέρα – Συμφωνία «μαμούθ» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Το πρωτάθλημα της Αγγλίας χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν το καλύτερο στον κόσμο και οι θαυμαστές του βρίσκονται σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα η Premier League να είναι έτοιμη να… ανατινάξει την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη (3/4) φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «The Telegraph» και ανέφερε πως η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος διαπραγματεύεται ένα νέο συμβόλαιο για την πώληση των δικαιωμάτων του στο εξωτερικό αντί 4,6 δισ. ευρώ.

The Premier

League’s new international rights revenue distribution model could see English soccer’s ‘big six’ clubs earn up to UK£75 million more than the bottom sides, according to the Telegraph #PremierLeague #SportsBiz https://t.co/ZhiETnnykC

— SportsPro (@SportsPro) 29 Μαρτίου 2019

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα διαρκέσει από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, τα έσοδα της Premier League θα αυξηθούν κατά 25% σε σύγκριση με την υπάρχουσα συμφωνία.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, σ’ αυτό το νέο συμβόλαιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Λίβερπουλ θα εισπράξουν περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τις άλλες ομάδες, για τις οποίες απομένουν να πάρουν από 47,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των έξι μεγάλων αγγλικών συλλόγων και των υπόλοιπων.

Amazon has held talks about the upcoming Premier League TV rights in the United Kingdom, the Telegraph reported. Shape of things to come in sports rights?https://t.co/uvKmkcupUC

Chuck Carlton (@ChuckCarltonDMN) 6 Ιανουαρίου 2018

Εδώ να πούμε ότι η Premier League είναι ίσως η μοναδική λίγκα στην οποία παίρνουν πολλά χρήματα και οι λεγόμενες «μικρές» ομάδες, σε σχέση με άλλα πρωταθλήματα.

Εάν τελικά πέσουν οι υπογραφές, βάσει της νέας συμφωνίας, ο πρωταθλητής της Premier League θα εξασφαλίσει επιπλέον 29,11 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν. Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, εάν η τιμή των δικαιωμάτων του πρωταθλήματος ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό, η Premier League θα μπορούσε να γίνει το πρώτο αθλητικό πρωτάθλημα στο οποίο η αξία των διεθνών δικαιωμάτων υπερβαίνει τα εθνικά.

Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο νέο κύκλο 2022-2025. Στοιχεία που είναι σίγουρο ξεχωριστό. Οι σύλλογοι κινούνται στην Αγγλία με κοινό παρανομαστή το «καλό» του προϊόντος του. Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια καρπώνοντας πολλά έσοδα από αυτή την προσπάθειά τους.

#htafc TV money included £102m from the Premier League. Received £80m equal payment (50% domestic deal, 100% overseas & commercial) plus £10m merit payment (25% domestic, based on league position) and £12m facility fee (25% domestic, based on number of times shown live). pic.twitter.com/bdlylOOsi8

Swiss Ramble (@SwissRamble) 1 Απριλίου 2019

W Premier League razem z nową, rekordową (wartą pierwszy raz ponad 4 mln funtów) umową TV na rynki zagraniczne idzie jeszcze większa finansowa dysproporcja. Mistrz dostanie o ponad 22,5 mln funtów więcej z tytułu zagranicznych praw niż 20. zespół.

(grafika The Telegraph) pic.twitter.com/H1fZKVK8OQ

— Szymon Podstufka (@PodstufkaSzymon) 28 Μαρτίου 2019

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα