Γιατί επανήλθε μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες της Σρι Λάνκα

Χρειάστηκε να φτάσει το 2018 μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να άρει έναν αναχρονιστικό και βαθιά σεξιστικό νόμο που ίσχυε στη χώρα από το 1955 και απαγόρευε στις γυναίκες να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2018, όμως η… ιστορία δεν είχε τελειώσει.

Τέσσερις μόλις ημέρες αργότερα, και λίγο πριν η απόφαση τυπωθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της χώρας έκρινε ότι ήταν πολύ νωρίς για τέτοιες… καινοτομίες. Έτσι έδωσε την εντολή να ακυρωθεί άμεσα, πριν προλάβουν οι κυρίες της Σρι Λάνκα να

δοκιμάσουν έστω και μια σταγόνα αλκοόλ.

Το χρονικό της… (μη) απόφασης

O πρόεδρος της Σρι Λάνκα Maithripala Sirisena

Η κίνηση του προέδρου της Σρι Λάνκα Maithripala Sirisena να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Mangala Samaraweera να αποσύρει την απαγόρευση στις γυναίκες να πίνουν αλκοόλ αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια κραυγαλέα διάκριση μεταξύ των δύο φύλων.

Το γραφείο του προέδρου διέταξε επίσης την ακύρωση όλων των σχετικών αποφάσεων, που, εκτός από την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ από γυναίκες, θα έπαυαν και μια σειρά αναχρονιστικών νόμων όπως τό γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούσαν να εργαστούν σε μπαρ μόνο με την έγγραφη άδεια των συζύγων τους, αλλά και θα επέτρεπε στα μπαρ να μένουν ανοιχτά για περισσότερες ώρες.

Η παρέμβαση του προέδρου προέκυψε ύστερα από αντιδράσεις που προκάλεσε η άρση της απαγόρευσης σε ένα μεγάλο μέρος του βουδιστικού πληθυσμού της χώρας.

Ωστόσο, υποστηρικτές και υποστηρίκτριες των γυναικείων δικαιωμάτων, καθώς και αρκετοί άλλοι πολίτες της χώρας, επέκριναν έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την παρέμβαση του προέδρου υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε διάκριση εναντίον των γυναικών.

Η Thyagi Ruwanpathirana, μια υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, τόνισε, σύμφωνα με το Aljazeera: “Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον το 2018 να επιβάλουν στις γυναίκες νόμους που δεν ισχύουν για τους άντρες; Αυτός είναι ο ορισμός της πατριαρχίας και υπονοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές να πάρουν αποφάσεις για τους εαυτούς τους».

Ενάντια στην αρχή της ισότητας

Το ζήτημα, μάλιστα, προκάλεσε και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία της Σρι Λάνκα. «Είμαι εναντίον της διάκρισης εναντίον των γυναικών στη Σρι Λάνκα. Όλη αυτή η απαγόρευση του αλκοόλ είναι άδικη και εναντια στην αρχή της ισότητας. Ας το απαγορεύσουμε και στους άντρες τότε», δήλωσε μέσω twitter ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Πολιτικής και Οικονομικών Σχέσεων Harsha De Silva.

Στη Σρι Λάνκα η πλειοψηφία των χρηστών των social media ζουν σε μεγάλες πόλεις και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα που αφορούν το φύλο. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του προέδρου της χώρας ανήκει στην βουδιστική ομάδα των Sinhala.

«Αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να καταστήσει τον πρόεδρο αντιδημοφιλή επειδή η ευαισθησία σε ζητήματα φύλου δεν είναι τόσο ισχυρή σε όλη τη χώρα, όσο σε μεγάλες πόλεις όπως το Κολόμπο», εξηγεί η Kalana Senaratne, καθηγήτρια στη σχολή νομικής του πανεπιστημίου της Peradeniya.

Στο επίκεντρο οι βουδιστικές αρχές

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έγινε σε κατοίκους της Σρι Λάνκα άνω των 15 ετών, το 80% των γυναικών απείχαν εξ’ ολοκλήρου από την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το έχουν δοκιμάσει ποτέ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν αρκετά χαμηλότερο, στο 56%.

Ωστόσο, οι επικριτές του προέδρου τονίζουν ότι η ανησυχία του για το θέμα της γυναικείας κατανάλωσης αλκοόλ δείχνει την αδιαφορία του για τα πολύ σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας του.

Άλλωστε, η κίνηση του προέδρου ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά από ένα περιστατικό όπου ένα 14χρονο κορίτσι από τη νότια πόλη της Tissamaharama πέθανε στο νοσοκομείο αφού είχε προηγουμένως βιαστεί από τρεις νεαρούς άντρες.

Για τον λόγο αυτό εκφράζεται η ανησυχία ότι ο κόσμος θα θεωρήσει πως το βασικό ζητούμενο σχετικά με τη γυναικεία ισοτιμία στη Σρι Λάνκα αφορά μόνο το ζήτημα της πρόσβασης στο αλκοόλ, χωρίς να μπαίνουν στη συζήτηση τα σοβαρότερα ζητήματα.

«Πολλοί από αυτούς που αντέδρασαν στα social media επικέντρωναν αποκλειστικά σε αυτό το θέμα, χωρίς να το χρησιμοποιούν σαν “όχημα” για να φωτίσουν τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Σρι Λάνκα όπως η διαφορές στους μισθούς μεταξύ των φύλων ή η δυσκολία των γυναικών να ανεβούν στην ιεραρχία των επιχειρήσεων…», τονίζει η δικηγόρος Selyna Pieris.

«Ένας επιπόλαιος και αδιάφορος νόμος πήρε πολλή περισσότερη δημοσιότητα σε τοπικά και διεθνή μέσα, αντί για αυτά τα μεγάλα προβλήματα», εξηγεί η Selyna, η οποία διευθύνει επίσης και μια επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακών ενδυμάτων που απασχολεί περισσότερες από 1.000 γυναίκες.

«Ως σύνολο εκτιμώ ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία να τονίσουμε άλλα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Σρι Λάνκα», συμπληρώνει.

Πηγές: Al Jazeera, dailymirror.lk

Keywords
Τυχαία Θέματα