Για τρίτη μέρα «παλεύει» με τις φλόγες η Πορτογαλία – Στους 62 οι νεκροί (εικόνες)

Παραπάνω από 1.500 πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις μεγάλες πυρκαγιέςΔεκάδες περιοχές της χώρας παραμένουν σε υψηλό συναγερμό συναγερμό λόγω του κινδύνου πυρκαγιάςΦόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί

Τη στιγμή που παραπάνω από 1.500 πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις μεγάλες πυρκαγιές στα κεντρικά της Πορτογαλίας, η χώρα αναμένει διεθνή βοήθεια.

Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασίες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στο κέντρο της Πορτογαλίας, εξακολουθεί να

μαίνεται, επεκτεινόμενη στις γειτονικές περιοχές Καστέλο Μπράνκου και Κοΐμπρα.

Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιηθεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερους από 2.00 πυροσβέστες και 660 οχήματα. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος» στα κεντρικά, προειδοποιεί η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

«Η Πορτογαλία θρηνεί για το Πεδρογάου Γκραντ», «Στη μνήμη των θυμάτων», «Ο πόνος μας προς όλους», ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων με μαύρα γράμματα. «Πώς μπόρεσε να συνέβη αυτό;» διερωτάται η Jornal de Noticias. «Γιατί;» ρωτάει η Publico.

Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 62 νεκρούς και 62 τραυματίες, από τους οποίους οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ένα παιδί και τέσσερις πυροσβέστες. Όμως οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρουν και άλλα θύματα στα χωριά που περικυκλώθηκαν από τη φωτιά.

Πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους, προσπαθώντας να διαφύγουν και κάηκαν.

Μεταξύ των νεκρών είναι και μικρά παιδιά. Ένα από τα αναγνωρισμένα θύματα είναι ο 4χρονος Ροντρίγκο Ροζάριο.

Το πτώμα του 4χρονου βρέθηκε δίπλα στο αυτοκίνητο του θείου του. Οι γονείς του έλειπαν στο ταξίδι του μέλιτος και εκεί έμαθαν για τον θάνατο του παιδιού τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη τρία παιδιά, ηλικίας από 3 έως 6 ετών, είναι μεταξύ των νεκρών.

Ευρωπαϊκές ενισχύσεις

Η δικαστική αστυνομία «κατάφερε να προσδιορίσει ότι ένα κύμα ξηρασίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς» απορρίπτοντας το εγκληματικό κίνητρο αφού βρήκε ένα δένδρο που είχε κτυπηθεί από κεραυνό.

Τέσσερα ισπανικά Καναντέρ και τρία γαλλικά αεροσκάφη έφθασαν την Κυριακή προκειμένου να βοηθήσουν τους πορτογάλους πυροσβέστες. Δύο ισπανικά αεροσκάφη και δύο ιταλικά αναμένεται να φθάσουν σήμερα, καθώς και χερσαίες ενισχύσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας που ενεργοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Λισαβόνας.

«Η σκέψη μου είναι με τα θύματα της Πορτογαλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Πορτογαλία πέρασε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ισχυρό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές.

Η χώρα είχε πληγεί πέρυσι από ένα κύμα πυρκαγιών που κατέστρεψαν περισσότερα από 1.000.000 στρέματα στην ηπειρωτική χώρα.

Στο τουριστικό νησί Μαδέιρα, όπου τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου, 54.000 στρέματα έγιναν στάχτη το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα