Φόρος τιμής του Ευρωκοινοβουλίου στην δολοφονηθείσα δημοσιογράφο στη Μάλτα

Πλήρωσε με τη ζωή της τον αγώνα να φέρει στο φως της δημοσιότητας την αλήθεια.

Ο λόγος για τη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, που σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν άγνωστοι στο αυτοκίνητό της, είχε συμβάλλει στις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των Panama Papers.

Δείτε επίσης: Μάλτα: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers

Ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία; Η οικογένειά της κάνει λόγο για «κράτος μαφίας» και υπαινίσσεται εμπλοκή

ή τουλάχιστον ανοχή του πρωθυπουργού Γιόζεφ Μουσκάτ.

Η υπόθεση απασχολεί πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη σχετική συζήτηση το βράδυ της Τρίτης οι ευρωβουλευτές, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ζήτησαν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Όπως λέει στην Deutsche Welle η Μαλτέζα ευρωβουλευτής, Ρομπέρτα Μετσόλα, «ολόκληρη η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από αυτή την κτηνώδη δολοφονία που είχε στόχο την καλύτερη αλλά και πιο αγαπητή δημοσιογράφο της Μάλτας. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αποτυχία των κρατικών θεσμών να προστατεύσουν έναν άνθρωπο σαν τη Δάφνη».

«Αίθουσα Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια»

Την ίδια ώρα, η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που φιλοξενεί συνεντεύξεις τύπου ονομάζεται «Άννα Πολιτκόφσκαγια» προς τιμήν της ρωσίδας δημοσιογράφου που είχε δολοφονηθεί στη Μόσχα πριν από έντεκα χρόνια.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, η αντίστοιχη αίθουσα στο Στρασβούργο θα φέρει πλέον το όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια. Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής παραβρέθηκαν και μέλη της οικογένειάς της, εμπνέοντας σεβασμό και συγκίνηση. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Σοφία Ίντφελντ, το βράδυ της Τρίτης: «Σήμερα το απόγευμα συνάντησα τους γιους της και εντυπωσιάστηκα από τη σύνεση και το σθένος τους. Αλλά δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, αν δείτε τη βιογραφία της Δάφνης. Ήταν μία γυναίκα θαρραλέα και δυνατή. Πρέπει λοιπόν τώρα να δείξουμε κι εμείς το ίδιο θάρρος. Και παρά το σοκ, παρά το πένθος μας, πρέπει να δράσουμε…»

Πέρα από τις θεωρητικές τοποθετήσεις με τις οποίες προφανώς κανείς δεν διαφωνεί, τί μπορεί να σημαίνει αυτό σε συγκεκριμένα βήματα; Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ καταθέτει τη δική του πρόταση: «Πρέπει εμείς να φέρουμε εις πέρας τη μάχη που άρχισε η Δάφνη. Προτείνω πέντε συγκεκριμένα βήματα. Πρώτον, διεθνή έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη διαφθορά στη Μάλτα. Δεύτερον, η Μάλτα να ενταχθεί επιτέλους στον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τρίτον, μία σοβαρή έρευνα από την Κομισιόν για το κράτος δικαίου στη Μάλτα. Τέταρτον, να στηρίξουμε την οικογένεια της Δάφνης αλλά και το αίτημά της να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μουσκάτ. Και πέμπτον, να θεσπίσουμε, εδώ στην Ευρωβουλή και στη μνήμη της Δάφνης, ένα βραβείο για την ερευνητική δημοσιογραφία, στα πρότυπα του βραβείου Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα