Έξι συνήθειες για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο, με τη θνητότητα, όμως, να έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια. Σε αυτό συμβάλλει η πρόληψη της ασθένειας. Δείτε ποιες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.

Ελέγξτε εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως αίμα στα κόπρανα, πόνο στην κοιλιά ή φούσκωμα μετά το φαγητό, απώλεια βάρους και δείτε τον γιατρό σας αν κάτι σας προβληματίζει.

… ειδικά αν είστε πάνω από 60 ετών. Η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου. Το 99% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε ηλικίες

άνω των 40 και το 85% σε ηλικίες άνω των 60. Οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται στην ηλικία των 70 ετών.

Φροντίστε να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό. Χωρίς να σημαίνει ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι κληρονομικός, στο 5-6% των περιπτώσεων υπάρχει γενετική προδιάθεση. Αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του εντέρου, το ρίσκο να εμφανίσει και ο ίδιος είναι 2 με 3 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Παραμείνετε δραστήριοι. Η παχυσαρκία αυξάνει το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου περισσότερο για τους άνδρες, για αυτό φροντίστε να είστε δραστήριοι για να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.

Μην το παρακάνετε με το κρέας. Τα επεξεργασμένα και καπνιστά κρέατα αυξάνουν το ρίσκο του εν λόγω καρκίνου, λόγω των χημικών συστατικών που περιέχουν, τις λεγόμενες νιτροζαμίνες. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα έχουν κατά 17% υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης της ασθένειας. Επίσης, η υπέρμετρη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – πάνω από 90 gr την ημέρα – συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου.

Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις, που περιλαμβάνουν κολονοσκόπηση, την ασφαλέστερη προληπτική εξέταση για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα