Εξεταστική για την Υγεία: Με τροπολογία Λοβέρδου πλειστηριάστηκε το Ντυνάν

Αφού την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριξε ότι έγιναν «όλα καλώς καμωμένα» με την τροπολογία για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε σήμερα δια της μεθόδου του αντιπερισπασμού, να στρέψει για άλλη μια φορά τη συζήτηση στον προφυλακισμένο τέως πρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη, παρά να δώσει απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έδωσε show ζητώντας για να μιλήσει να υπάρχει στο site

της Βουλής κάτω από το πρόσωπό του, μπάρα που να αναφέρει ότι εξετάζεται ο ίδιος. Αυτή τη φορά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκίνησε την κατάθεση του με έναν λόγο που δεν προβλέπεται από τη διαδικασία και συνέχισε πλατιάζοντας, γεγονός που έκανε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να πάρει το λόγο, λέγοντας του πως δεν καταλαβαίνει γιατί απλώνει τόσο πολύ τις απαντήσεις του, λες και βάζει την κασέτα να παίζει.

«Η τροπολογία σας έδωσε το έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμακλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής, στον πρώην υπουργό Υγείας. Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος, παραδέχτηκε ότι η τροπολογία του εφαρμόστηκε αλλά σημείωσε ότι αυτό συνέβη δύο χρόνια μετά από την αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας.

Ο τέως υπουργός Υγείας παραδέχθηκε επίσης ότι τελικά δεν διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα την περίφημη «έκθεση Λιαρόπουλου» η οποία κατέγραφε αναλυτικά τα στελέχη που κατηγορούνταν ως αργόμισθοι και διαπίστωνε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Ντυνάν.

Σε πολλά σημεία της κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγόρησε την πλειοψηφία της επιτροπής για μεροληψία, λέγοντας ότι «έχει κάνει εκ των προτέρων αξιολογική κρίση και δεν περιμένει να διαμορφώσει άποψη ακούγοντας τις απαντήσεις του».

Κατά την εξέτασή του από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο, ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε γιατί δεν βοήθησε -με κρατική επιχορήγηση- το «Ντυνάν», όπως έπραξε με τα νοσοκομεία Ωνάσειο και Παπαγεωργίου. Αποφεύγοντας να απαντήσει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έπαιξε πάλι την «κασέτα» Μαρτίνη, καταλογίζοντας του κακοδιαχείριση και συνέχισε εστιάζοντας στην απόσυρση των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας στο ΔΣ του ΚΙΕΝ.

Μάλιστα επικαλέστηκε και τον ακροδεξιο πρώην βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη, λέγοντας πως πρώην πρόεδρος του ΚΙΕΝ Ανδρεας Μαρτίνης είπε στον δικηγόρο Πλεύρη πως η ΝΔ δεν τον βοήθησε, ενώ κάποιοι άλλοι τον βοηθούν.

Όταν στη συνέχεια ο Αντώνης Μπαλωμενάκης του υπενθύμισε ότι το 2011 υποστήριζε πως υιοθέτησε την άποψη της κ. Μαραγκάκη πως αντί να εκχωρηθεί το νοσοκομείο καλύτερη λύση θα ήταν να εκκαθαριστεί, εκείνος εξανέστη. Τότε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, διάβασε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας είπε όσα υποστήριξε ο κ. Μπαλωμενάκης. Οι τόνοι ανέβηκαν τότε και πάλι με τον Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ότι τα πρακτικά είναι ανακριβή.

«Όσα μου είχαν ζητηθεί τα έκανα. Δεν προχωρούσε τίποτα με ευθύνη της διοίκησης» είπε ωρυόμενος και προσέθεσε την αντικρουόμενη -με τα λεγόμενά του- άποψη πως υιοθέτησε την άποψη της διοίκησης του «Ντυνάν» ως τελευταία λύση.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε και σήμερα ότι ο ίδιος ως υπουργός απέσυρε την εκπροσώπηση του κράτους από το Ντυνάν ζητώντας να παραιτηθούν τα τρία μέλη που είχε ορίσει στο ΔΣ όταν διαπίστωσε ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν δεχόταν καμία λύση που θα συνέβαλε στη εξυγίανση του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε επισταμένα σε λίστα που κατέθεσε το μέλος της επιτροπής, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και η οποία ανέφερε ονόματα πολιτικών προσώπων που είχαν νοσηλευτεί τα προηγούμενα χρόνια στο Ερρίκος Ντυνάν και έτυχαν δωρεάν νοσηλείων ή μεγάλης έκπτωσης. Την εγκυρότητα της συγκεκριμένης λίστα αμφισβήτησαν έντονα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππας να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «κάθε στοιχείο που αφορά πολιτικό πρόσωπο προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν δοθεί στην επιτροπή από το Ερρίκος Ντυνάν».

Ερωτηθείς δε ο Ανδρέας Λοβέρδος αν έχει νοσηλευτεί ποτέ ο ίδιος στο Ντυνάν, απάντησε κατηγορηματικά «όχι, μόνο σε δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στην ερώτηση της κ. Καββαδία «εάν κατά τη άποψή του σήμερα έχει διατηρηθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του Ερρίκος Ντυνάν» εξέφρασε την άποψη «ότι συνταγματικά έχει διατηρηθεί ο χαρακτήρας αυτός» επί της ουσίας, όμως, όπως είπε «δεν γνωρίζει».

Σημειώνεται ότι στην πρώτη του κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην υπουργος υποστήριξε ότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης μου ζήτησε να κάνω τροπολογία για την πώληση του Ντυνάν», διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι με την τροπολογία αυτή διασφάλισε τον κοινωφελή χαρακτήρα του «Ερρίκος Ντυνάν». Από την άλλη, στην κατάθεση του επί της Επιτροπής ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου, είχε υποστηρίξει ότι «όλα συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Ο Αβραμόπουλος έκανε το σύστημα άλωσης, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης μας έριξε στο λάκκο και τον σφράγισε. Όλα έγιναν για να τα πάρει ο Βγενόπουλος».

Πηγή: left.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα