Ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά φαρμάκων και εργαζόμενους στα τρόφιμα

Ερωτήσεις τόσο προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όσο και προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κατέθεσαν στη Βουλή δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της περιόδου που διανύουμε.

Μέτρα για να μην υπάρξει έλλειψη φαρμάκων ζητούν με ερώτησή τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

με πρωτοβουλία της βουλευτού Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου και του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, για τη «λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Στην ερώτηση τονίζεται ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να παρουσιαστούν βασικές ελλείψεις που είναι κρίσιμες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, σκευάσματα για τη θεραπεία του διαβήτη, της υπέρτασης, του HIV και της φυματίωσης και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα «πλέον τολμηρά» μέτρα, αφού η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Επίσης, γίνεται αναφορά και στα αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας που έχουν καταθέσει πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλή ροή φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ερώτηση 50 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη εργαζομένων στις υπεραγορές τροφίμων

Τη «λήψη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων σούπερ μάρκετ» ζητούν από τον υπουργό Εργασίας, με ερώτησή τους, 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτες υπογράφουσες τις κκ Κατερίνα Νοτοπούλου και Έφη Αχτσιόγλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε μια «διπλή κίνηση» που πλήττει τους εργαζόμενους στον κλάδο: από τη μια τη «σημαντική αύξηση της κατανάλωσης» στα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ (24%), κι από την άλλη τις «ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό», καθώς λειτουργούν με το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του προσωπικού, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού.

Αποτέλεσμα είναι η αύξηση των ωρών εργασίας, η μη χρήση άδειας, η άρνηση από τους εργοδότες χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού και η μη χρήση προστατευτικών μέσων για τους εργαζόμενους, τονίζουν οι βουλευτές.

Καταλήγοντας οι βουλευτές ρωτούν:

1. Είναι επαρκή, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί; Προτίθεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων από την αυξημένη κίνηση στους χώρους εργασίας τους;

2. Προτίθεστε να συγκροτήσετε κινητές μονάδες εξέτασης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες τόσο στα καταστήματα όσο και στις οικίες τους που γίνονται αποστολές προϊόντων;

3. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε οι εργαζόμενοι στα καταστήματα τροφίμων σούπερ μάρκετ να εξασφαλίσουν την αμοιβή των υπερωριών τους, τα ωράρια εργασίας τους και τον αναγκαίο χρόνο ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία τους;

4. Πώς προτίθεστε να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων με το μειωμένο προσωπικό; Υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτες προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες;

5. Προτίθεστε να δώσατε έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας;

Πηγή: Ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά φαρμάκων και εργαζόμενους στα τρόφιμα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα