Ερευνητές του Harvard πέτυχαν αυτό που επιστήμονες ονειρεύονταν για έναν αιώνα (video)

Ένα σπουδαίο επίτευγμα πέτυχαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιουργώντας το πιο σπάνιο και ίσως το πιο πολύτιμο υλικό στον πλανήτη μας, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Science.

Για σχεδόν 100 χρόνια οι επιστήμονες ονειρεύονταν να μετατρέψουν το υδρογόνο, το πιο ελαφρύ από τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, σε μέταλλο. Αυτό ακριβώς κατάφεραν να δημιουργήσουν οι καθηγητές Isaac Silvera και Dr. Ranga Dias, παράγοντας μια μικρή ποσότητα μετάλλου και επιδεικνύοντας έτσι τις ασύλληπτες ικανότητες της σύγχρονης αλχημείας.

Το

επίτευγμα αυτό μπορεί θεωρητικά να φέρει επανάσταση στην τεχνολογία καθώς μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία ταχύτατων υπολογιστών, τρένων μαγνητικής αιώρησης υψηλής ταχύτητας, αποδοτικών οχημάτων και να φέρει εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την εξερεύνηση του σύμπαντος.

Προϋπόθεση των παραπάνω είναι να ελέγξουν οι επιστήμονες κατά πόσο αυτό το μέταλλο θα είναι σταθερό σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και πιέσεις.

Όπως σχολίασε ο καθηγητής Silvera «Πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο της φυσικής υψηλής πίεσης. Είναι το πρώτο δείγμα μεταλλικού υδρογόνου στη Γη, έτσι όταν το κοιτάζει κανείς, βλέπει κάτι που δεν έχει υπάρξει ξανά ποτέ«.

Προς το παρόν μπορεί κανείς να δει το μικροσκοπικό κομμάτι μετάλλου μόνο μέσα από δύο διαμάντια που χρησιμοποιήθηκαν για να μετατρέψουν το υγρό υδρογόνο και μάλιστα σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός. Μάλιστα η πίεση που ασκήθηκε ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε και αυτή που υπάρχει στο κέντρο της γης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το μεταλλικό υδρογόνο θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις προσπάθειες εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος με τη δημιουργία μιας καύσιμης ύλης για πυραύλους που θα είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από την καλύτερη που διατίθεται σήμερα.

Αμφιβολίες από άλλους φυσικούς

Η δημοσίευση του εν λόγω επιτεύγματος προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων φυσικών οι οποίοι θεωρούν πως οι ερευνητές του Χάρβαρντ έχουν κάνει λάθος. Οι Silvera και Dias υποστηρίζουν ότι αυτό που φαίνεται ανάμεσα από τα διαμάντια είναι μεταλλικό υδρογόνο, ωστόσο οι επιστήμονες που διαφωνούν επισημαίνουν πως έχουν αμφιβολίες αν πρόκειται για αυτό ή για οξείδιο του αλουμινίου. Επιπλέον ασκήθηκε κριτική για τις μεθόδους του εργαστηρίου, με το επιχείρημα ότι η προσέγγισή τους είναι πιθανό να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα