Επίσκεψη στο Ιράκ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

Περίπου 600.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης σύμφωνα με τον ΟΗΕ Επίσκεψη στη χώρα του Αντόνιο Γκουτέρες

Στα ιρακινά εδάφη βρίσκεται γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Στις πρώτες δηλώσεις του χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των παγιδευμένων αμάχων».

Ο Γκουτέρες, που έφτασε στο

Ιράκ από την Ιορδανία όπου συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους ιρακινούς αξιωματούχους.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σημειώνεται ότι ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο μια μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Το ανατολικό τμήμα της πόλης ανακαταλήφθηκε τον Ιανουάριο, έπειτα από τρεις μήνες μαχών.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του το δυτικό τμήμα της Μοσούλης, γεγονός που θα του επιτρέψει να ελέγχει πλήρως το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης, εκ των οποίων 400.000 στην παλιά πόλη.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα ιρακινά στοιχεία, περισσότεροι από 200.000 άμαχοι έχουν φύγει από τη δυτική Μοσούλη μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα