Συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση στη Συρία – Τέσσερις νεκροί

Οι πρώτες ανθρώπινες απώλειες για τον τουρκικό στρατό που εξαπολύει χερσαία επίθεση κατά των Κούρδων στη ΣυρίαΤουλάχιστον 54 κούρδοι μαχητές και σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμήςΤέταρτη μέρα της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία – Εγκλωβισμένοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις χιλιάδες εκτοπισμένοιΤουρκικά πλήγματα κατά κουρδικών βάσεων στο βόρειο ΙράκΟυάσινγκτον και Παρίσι ζητούν από την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον της πόλης Ρας αλ Άιν στη Συρία,

ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Ρας αλ Άιν βρίσκεται σε μια περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους και είναι περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της Αφρίν.

Η πόλη αυτή είναι μία από τις πολλές στη βορειοανατολική Συρία που δέχθηκαν επίθεση χθες από την Τουρκία, εξήγησε ο εκπρόσωπος της YPG, Νούρι Μάχμουντ. Πάντως δεν ήταν σε θέση να πει αν οι νεκροί ήταν αντάρτες ή άμαχοι.

Παράλληλα, η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση προς υπεράσπιση της Αφρίν από την επίθεση της Τουρκίας, ζητώντας από τους αμάχους «να πάρουν τα όπλα».

«Κηρύσσουμε γενική κινητοποίηση και καλούμε όλα τα παιδιά του λαού μας να υπερασπιστούν την Αφρίν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του καντονιού Τζαζιρέ.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δημιουργήσει τρία αυτόνομα καντόνια, μεταξύ των οποίων και το Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Νεκρός τούρκος στρατιώτης

Ένας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στη Συρία, το πρώτο θύμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την τρίτη ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη συριακή επαρχία Αφρίν, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.

«Ένας από τους ηρωικούς μας στρατιώτες σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων» ενάντια σε σύρους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», νοτιοανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Γκουλμπαμπά, υπογράμμισε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Δείτε επίσης: Τουλάχιστον 18 άμαχοι νεκροί στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν το Σάββατο ευρεία επιχείρηση με κωδικό όνομα «Κλάδος Ελαίας» εναντίον θέσεων της YPG στην περιοχή της Αφρίν.

Πρόκειται για τη δεύτερη στρατιωτική επέμβαση τουρκικών δυνάμεων στη Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2011. Περίπου 72 τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που είχε διεξάγει η Άγκυρα στο διάστημα μεταξύ του Αυγούστου 2016 και Μαρτίου 2017.

Δείτε επίσης: Τσαβούσογλου: Με τους τρομοκράτες όσοι διαφωνούν με την επιχείρηση στην Αφρίν

Σύμφωνα με σημερινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 51 μαχητές (26 Κούρδοι και 25 Σύροι που στηρίζονται από την Άγκυρα), σκοτώθηκαν στις τρεις μέρες μαχών που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία.

O αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, διέψευσε αναφορές για επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον άμαχου πληθυσμού στην Αφρίν, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «μαύρη προπαγάνδα».

Τέταρτη μέρα της τουρκικής επιχείρησης – Εγκλωβισμένοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις χιλιάδες εκτοπισμένοι

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα στην Αφρίν της βόρειας Συρίας, κυρίως με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Άγκυρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μάχες επικεντρώνονται σήμερα στα τουρκοσυριακά σύνορα, κυρίως στο βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής της Αφρίν», επεσήμανε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές, όμως το μέτωπο είναι πολύ πιο περιορισμένο από χθες», διευκρίνισε.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη εξαπολύουν και πάλι επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές της βορειοδυτικής Αφρίν», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου, οι Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν νέα επίθεση στο βορειοανατολικό τμήμα της Αφρίν, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο χωριό Κάσταλ Τζάντο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και ο λόφος Μπαρσάγια, τον οποίο κατέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα ο τουρκικός στρατός με την υποστήριξη των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στην περιφέρεια της πόλης Καμιτσλί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Η πόλη αυτή της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια άλλη περιοχή που ελέγχεται επίσης από τους Κούρδους.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες στην Αφρίν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επεσήμανε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να διασχίσουν κυβερνητικά περάσματα για να φτάσουν σε περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Από την πλευρά του το Κατάρ, ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Τουρκίας, εξέφρασε τη στήριξή της στην τουρκική επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα προσπαθεί «να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια».

«Το κράτος του Κατάρ επαναλαμβάνει τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Δημοκρατία της Τουρκίας να εγγυηθεί την εθνική της ασφάλεια μετά τις παραβιάσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν σε τουρκικά εδάφη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Λούλουα αλ Χάτερ.

Τουρκικά πλήγματα κατά κουρδικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ

Ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε χθες αεροπορικά πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν την ώρα που η επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία εισέρχεται σήμερα στην τέταρτη ημέρα της.

Τα πλήγματα στο Ιράκ είχαν στόχο μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τα οποία φέρεται ότι προετοίμαζαν μια επίθεση κατά των βάσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην ιρακινοτουρκική μεθόριο, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Από τα πλήγματα αυτά στην περιοχή Ζαμπ, στο βόρειο Ιράκ, καταστράφηκαν καταφύγια και αποθήκες όπλων του PKK, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Το PKK διαθέτει βάσεις ανεφοδιασμού στις ορεινές ζώνες του βορείου Ιράκ, τις οποίες βομβαρδίζει συχνά η τουρκική πολεμική αεροπορία και στις οποίες πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ουάσινγκτον και Παρίσι ζητούν από την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι ζητούν από την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», κατά την επίθεση που διεξάγει εναντίον των κούρδων μαχητών στον θύλακο του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία).

Όπως δήλωσε στην Τζακάρτα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» σ’ αυτή την επιχείρησή της.

Δείτε επίσης: Γιλντιρίμ: Ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Αφρίν της Συρίας

«Η βία στο Αφρίν αναστατώνει αυτό που ήταν μέχρι τώρα μια ζώνη σχετικά ήρεμη στη Συρία», δήλωσε ο Μάτις στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Ασία. «Ζητούμε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της όπως και στις δηλώσεις της», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αποσπούν την προσοχή από τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η ήττα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά τις επιχειρήσεις της εναντίον κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Είχα την ευκαιρία να πω στον τούρκο συνάδελφό μου… ότι αυτή η επίθεση μας ανησυχεί», δήλωσε ο Λε Nτριάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

«Αν και κατανοούμε τις ανησυχίες που έχει η Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων, δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε την Τουρκία να επιδείξει το υψηλότερο επίπεδο αυτοσυγκράτησης στο θέμα αυτό».

Δείτε επίσης: Τουλάχιστον δέκα Κούρδοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα