Έλληνας εικαστικός τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας

Τιμητικό βραβείο στον εικαστικό καλλιτέχνη της Τρίπολης Νίκο Φλώρο για τη συμβολή του στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, απονεμήθηκε από τον διευθυντή του Κρατικού Μουσείου του Αγίου Ισαάκ, Νικολάι Μπούροφ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσής του με τίτλο«Imperial Russia» (Αυτοκρατορική Ρωσία), που φιλοξενείται στο Μουσείο, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Είναι η δεύτερη φορά που ο ναός-μουσείο, που καθημερινά υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του στον Έλληνα καλλιτέχνη.

Η έκθεση, η οποία εντυπωσιάζει με την εκφραστικότητα

και πρωτοτυπία των έργων το ρωσικό και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται, θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ρωσικού κράτους να βάλει την υπογραφή του στα πολιτιστικά δρώμενα του Έτους Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας 2016. Με την χαρακτηριστική τέχνη του, αυτή του μεταλλικού μωσαϊκού, δημιούργησε τα πορτρέτα του Νικόλαου Β’, της Τσαρίνας Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα και των πέντε παιδιών τους, Όλγα, Τατιάνα, Αναστασία, Μαρία και Αλεξέι.

Επτά γλυπτά, εμπνευσμένα από τα περίφημα αυγά Φαμπερζέ, δίπλα στα πορτρέτα παρουσιάζουν την εξέλιξη της τέχνης του Νίκου Φλώρου, μέσα από τη σύμπραξη αλουμινίου και γυαλιού.

Ο κ. Μπούροφ, εγκαινιάζοντας την έκθεση, ανέφερε ότι «είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται το Μουσείο με τον Νίκο Φλώρο και αυτή η συνεργασία μάς κάνει περήφανους για το έργο που πραγματοποιούμε».

Ο Νίκος Φλώρος δήλωσε συγκινημένος για την τιμητική βράβευση, σημειώνοντας: «Είναι τεράστια η τιμή που μου κάνει το ρωσικό κράτος να με προσκαλεί να εκθέσω για τέταρτη φορά και να δημιουργήσω έργα για την αυτοκρατορική οικογένεια Ρομανόφ».

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αριστοτέλης Καραντής, τόνισε πως «η σύνθετη διάσταση της παρουσίασης αποτελεί από μόνης της μία πρόκληση, καθώς ενώνει το σύγχρονο με το κλασικό, το αλουμίνιο με το γυαλί, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπου συμπορεύονται Ιστορία, Θρησκεία και Τέχνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα