Εκτύπωσαν τρισδιάστατα ωοθήκες που παρήγαγαν υγιή ποντικάκια

Τρισδιάστατα εκτυπωμένες ωοθήκες έκαναν στείρα ποντίκια να γεννήσουν ποντικάκιαΟι τεχνητές ωοθήκες προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν βιοπροσθετικές ωοθήκες μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης οι οποίες είχαν κανονικά ωορρηξία και παρήγαγαν υγιή ποντικάκια.

Οι τεχνητές ωοθήκες προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους, π.χ. μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο.

Η

προσθετική ωοθήκη προέκυψε από τη συνεργασία των Σχολών Ιατρικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications».

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Η ποντικίνα είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια.

Οι προσθετικές ωοθήκες κατασκευάζονται από μία εκτυπωμένη «σκαλωσιά» που ως σκελετός φιλοξενεί στο εσωτερικό της ανώριμα ωάρια και κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Η πρώτη ύλη (το «μελάνι» της εκτύπωσης) είναι μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπασμένο κολλαγόνο, που είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους και είναι ταυτόχρονα πορώδης και ανθεκτική.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα