Εκτάσεις όσο η Αυστρία καταστρέφονται ετησίως στον Αμαζόνιο λόγω παράνομης υλοτομίας

Τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στον Αμαζόνιο, καθώς το τμήμα των δασών της περιοχής που αποψιλώνεται μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους, λόγω της παράνομης υλοτομίας, είναι όσο η έκταση της Αυστρίας.

Δεδομένης της σημασίας των δασών του Αμαζονίου στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, καθώς παράγουν το 37% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, οι αυτόχθονες φυλές που ζουν στα εδάφη αυτά αναζητούν συμμάχους στις κεντρικές διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευρωπαϊκές δομές των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Το θέμα έθεσε πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος

των αυτόχθονων πληθυσμών του Εκουαδόρ, στο συνέδριο και τη γενική συνέλευση του δικτύου αυτοδιοίκησης για την κλιματική αλλαγή «Συμμαχία για το κλίμα» (Climate Allience), που πραγματοποιήθηκε στο Έσσεν της Γερμανίας.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Δήμου Θέρμης στο συνέδριο, Άννα Μίχου, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρώπης-Αμαζονίου και ο αγώνας των λαών της περιοχής ώστε να δυναμώσει η φωνή τους, με σκοπό την προστασία του παρθένου δάσους από την υλοτομία και τη διατήρηση του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών.

«Στο ίδιο μήκος κύματος, οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής αγγίζουν και τους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι φυσικοί πόροι στερεύουν και τους ωθούν σε μετακινήσεις προς βορρά» λέει η κ. Μίχου.

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γενική συνέλευση του δικτύου “Συμμαχία για το κλίμα” υιοθετήθηκε ψήφισμα που αναφέρει τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας, για το ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις της, αυτή τη στιγμή, δημιουργούν μεταναστευτικά κύματα και οι Δήμοι μέλη του δικτύου θα σταθούν αρωγοί στους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τον τόπο τους λόγω των αλλαγών του κλίματος» προσθέτει.

Για τη συμμετοχή του Δήμου Θέρμης στο δίκτυο αυτό, που αριθμεί πάνω από 1.700 μέλη από 27 χώρες, τονίζει ότι είναι ο πρώτος Δήμος από την Ελλάδα που εντάχθηκε στο δίκτυο, ενώ το 2009 υπέγραψε το σύμφωνο των δημάρχων και το 2011 κατέθεσε πρόγραμμα δράσης και δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 24% μέχρι το 2020, σε σχέση με το 2009.

Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων, που αφορούν από τη μείωση της κατανάλωσης νερού και τον σχεδιασμό για την αλλαγή των λαμπτήρων στο δίκτυο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού μέχρι τη φιλοπεριβαλλοντική χρήση των δρόμων από τους τουρίστες και τους επαγγελματίες και τη δημιουργία των πρώτων κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα