Εκταμίευση 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για επενδυτικούς λόγους, ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης

Κρατικά κονδύλια για επενδυτικούς σκοπούς αναμένεται να μπουν στα ταμεία των Περιφερειών, εντός του 2017, ύστερα από μια τετραετία οικονομικής ανομβρίας.

Σε συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες ότι φέτος θα εκταμιευθούν 27 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι για το σκοπό αυτό οι Περιφέρειες,

από το 2013 έως σήμερα, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Η ΕΝΠΕ ζητεί, επίσης, πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, για τις λειτουργικές δαπάνες κυρίως των Περιφερειών που σχεδόν έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά τους. Η χρηματοδότηση αυτή κρίνεται από τους περιφερειάρχες αναγκαία, καθώς έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος χωρίς τους αναλογούντες πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μείωσης των παροχών και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο κ. Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπενθύμισε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση από το 2014 έως σήμερα έχει αυξητική πορεία, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν αρκεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες. «Θα ήταν καταστροφικό να μιλούμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι Περιφέρειες εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η χρηματοδότησή τους, από το 2012 και μετά, έχει περικοπεί κατά περίπου 60%.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά και για την επικείμενη αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, με αιχμή τις αρμοδιότητες και τον εκλογικό νόμο. Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι δεν θα αιφνιδιαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά θα υπάρξει χρόνος για επαρκή διάλογο για το τελικό σχέδιο των αλλαγών. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτό που θα προκύψει ως ένα νέο σχέδιο βαθιών μεταρρυθμίσεων στον “Καλλικράτη” θα είναι κάτι που θα ικανοποιεί τους περισσότερους».

(ΑΠΕ -ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα