Εκλογές στις ΗΠΑ: Όταν η «Δημοκρατία» και το «Άγαλμα της Ελευθερίας» λένε στον Τραμπ ότι «απολύεται»

Αυτές τις ημέρες μεγάλα Μέσα σε όλον τον κόσμο ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, που μεταφράζεται σε αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν θέλει να… συλλάβει στο μυαλό του ο χαμένος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δεχτεί την ήττα και με βάση τον τρόπο που κυβέρνησε και τις ιδέες που εκφράζει, πολλοί του «λένε» ότι έχει… απολυθεί με τη «Δημοκρατία» και το «Άγαλμα της Ελευθερίας» να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό.

Ειδικά το «Άγαλμα

της Ελευθερίας»… πρωταγωνίστησέ με κάθε τρόπο σε σχετικά σκίτσα, απομακρύνοντας με κάθε τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Μην ξεχνώντας τα όσα έκανε και έλεγε, ειδικά για τον κορονοϊό. Άλλοι σκιτσογράφοι… θυμήθηκαν εκφράσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου για τη Δημοκρατία, άλλοι τη Μεγάλη Βρετανία και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλοι τον Μπόρις Τζόνσον και την πρωτοβουλία του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ για δωρεάν σχολικά γεύματα…

Ο Carlos Latuff τον έστειλε εκτός Λευκού Οίκου με «Άγαλμα της Ελευθερίας» να χρησιμοποιεί μπαστούνι του γκολφ και να τον στέλνει στον κάδο απορριμμάτων, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου (ο πρόεδρος του Ισραήλ έδωσε συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν υμνώντας τον Ντόναλντ Τραμπ) να παρακολουθεί από έναν θάμνο.

Στο εξώφυλλο του «Spiegel» ο Μπάιντεν επανατοποθετεί το κεφάλι στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Στις αρχές του Φεβρουαρίου 2017, μέρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το «Der Spiegel» είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια φιλοξενώντας στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον μεγιστάνα Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ως τζιχαντιστή να αποκεφαλίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας κρατώντας ένα ματωμένο μαχαίρι στο ένα του χέρι και το κεφάλι του αγάλματος που αιμορραγεί στο άλλο.

Στην ψηφιακή έκδοση το Σάββατο (07/11), μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό φιλοξένησε σκίτσο του ίδιου δημιουργού, αυτή τη φορά να δείχνει τον Δημοκρατικό νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να βάζει πίσω στη θέση του το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας. Με λεζάντα: «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά», το χαρακτηριστικό σλόγκαν του Τραμπ.

«Το νέο μου σκίτσο στο εξώφυλλο του «Der Spiegel», το Άγαλμα της Ελευθερίας επέστρεψε με όλα του τα κομμάτια ενωμένα», έγραψε σε tweet του ο σκιτσογράφος, Εντέλ Ροντρίγκεζ, Κουβανός, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1980 ως πολιτικός πρόσφυγας.

Η αρχισυντάκτρια του «Der Spiegel», Μπάρμαρα Χανς ανέφερε πως το εξώφυλλο με τον Μπάιντεν ήταν μία από τις δύο εκδοχές που είχε ετοιμάσει το περιοδικό για το εξώφυλλο του τεύχους του Σαββάτου (07/11), εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της Τρίτης.

Το άλλο εξώφυλλο εμφανίζει τον Τραμπ ταμπουρωμένο στο Οβάλ Γραφείο, με στρατιωτική στολή και όπλο ανά χείρας, με τίτλο «Ο καταληψίας».

Όταν η συγκεκριμένη έκδοση του περιοδικού εστάλη στο τυπογραφείο, περίπου στις 15:00 ώρα Γερμανίας το Σάββατο (07/11), δεν ήταν ξεκάθαρο το εκλογικό αποτελέσματα σε αυτές τις εναπομείναντες πολιτείες των ΗΠΑ. Για αυτό και είχε προετοιμαστεί και το δεύτερο εξώφυλλο με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

On Feb 4th, 2017, Der SPIEGEL featured a cover depicting Donald Trump beheading Lady Liberty. Today, on Nov 7th, 2020, we reference said cover by updating our current issue … #46. pic.twitter.com/ilSRhEk3CK

SPIEGEL English (@SPIEGEL_English) November 7, 2020

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη στην επικράτησή του στην πολιτεία – κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το «CNN» και οι «New York Times». Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ στις ΗΠΑ υπήρξε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικράτησή του.

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα και στον ευρωπαϊκό Τύπο, ενώ ανακούφιση έδειξαν πολλοί ηγέτες.

Carlos Latuff | Mondoweiss | Twitter

What Country should Trump and his money grubbing crooked family go to? Russia comes to mind but we had better change the security and nuclear code combinations first. I hope he doesn’t try to also steal the Statue of Liberty on the way out. pic.twitter.com/lpLW2ElXeu

— Janie Is Blue “Resist” Hate, Lies, Corruption! (@JanieResists) November 4, 2020

Those 2 pics next to each other —
1. came from @ginader via FB
2. from my mom via local newspaper

+++
Alt-text:
1st pic: statue of liberty shooting trump in a slingshot which is a facial mask.
2nd pic: trump face down on the moon & a speech bubble „the eagle has landed“ pic.twitter.com/USr9p3QZQq

— Anke Mehlert (@AnkeMehlert) November 8, 2020

Chris Riddell | The Guardian

Bob Moran | TelegraphAndy Davey | TwitterPeter Brookes | The Times

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, theprint.in)

Keywords
Τυχαία Θέματα