Είναι το ποδόσφαιρο επικίνδυνο για τον εγκέφαλο;

Ύπουλη ζημιά στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει το ποδόσφαιρο, καθώς βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις Χρόνιας Τραυματικής Εγκεφαλοπάθειας (ΧΤΕ) – η οποία είναι ύποπτη για άνοια – σε πρώην ποδοσφαιριστές από τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) και του Εθνικού Νοσοκομείου Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής της Βρετανίας, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρα Έλεν Λινγκ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 14 συνταξιούχων ποδοσφαιριστών με άνοια (13 επαγγελματιών και ενός ερασιτέχνη) που έπαιζαν ποδόσφαιρο για πάνω από 25 χρόνια και εμφάνισαν

άνοια μετά τα 60 τους.

Μετά τον θάνατό τους, η νεκροψία αποκάλυψε στους εγκεφάλους ορισμένων εξ αυτών σαφή ίχνη εγκεφαλοπάθειας. Όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, και η ΧΤΕ μπορεί να οδηγήσει σε άνοια. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ίχνη ΧΤΕ σε άλλους αθλητές, ιδίως μποξέρ και παίκτες του αμερικανικού φούτμπολ, οι οποίοι επίσης εκτίθενται σε συχνά χτυπήματα στο κεφάλι.

«Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε η ΧΤΕ σε πρώην ποδοσφαιριστές. Τα ευρήματά μας δείχνουν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στην εμφάνιση εκφυλιστικών παθολογιών του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή. Προς το παρόν, πάντως δεν γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι η άνοια στους ποδοσφαιριστές» δήλωσε η Λινγκ.

Ασαφής, επίσης, παραμένει η σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ και ΧΤΕ. Όλοι οι ποδοσφαιριστές που είχαν σημάδια ΧΤΕ, είχαν επίσης παθολογία Αλτσχάιμερ, όπως έδειξαν οι νεκροψίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ αυξάνεται σε όσους χτυπάνε συχνά στο κεφάλι τους ή έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε αυτό.

«Επειδή όμως ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ αυξάνεται με την ηλικία, δεν ξέρουμε κατά πόσο οι ποδοσφαιριστές θα είχαν αναπτύξει Αλτσχάιμερ, αν δεν είχαν παίξει ποδόσφαιρο. Συνεπώς, για να απαντήσουμε σε αυτό το σημαντικό ερώτημα, πρέπει να εξακριβώσουμε αν η άνοια είναι συχνότερη στους ποδοσφαιριστές σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό» ανέφερε η Λινγκ προσθέτοντας ότι «οι σοβαρότεροι τραυματισμοί του κεφαλιού στο ποδόσφαιρο προκαλούνται συχνότερα από συγκρούσεις μεταξύ των παικτών παρά από τις κεφαλιές».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό νευροπαθολογίας «Acta Neuropathologica».

Keywords
Τυχαία Θέματα