Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης, εκτιμά ο Αβραμόπουλος

Θετική είναι η αποτίμηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος και επισημαίνει πως η δουλειά που γίνεται θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσιάζει τα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος, στέλνοντας παράλληλα σαφές

μήνυμα προς εκείνα τα κράτη-μέλη τα οποία αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει πως οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη δεν θα επιστραφούν ενώ παρουσιάζει και τις θέσεις του για τη χορήγηση ασύλου.

Ο Έλληνας Επίτροπος, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τονίζει πως η χώρα βρίσκεται στην αρχή του τέλους της κρίσης επισημαίνοντας όμως πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Όπως λέει ο ίδιος, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης υποδεχόμενη χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από το 2015. Σήμερα οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά -σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Αλλά και η χώρα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των κρατών-μελών έχει κάνει βήματα μπροστά.

«Σαφώς και υπάρχει βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών αλλά και φύλαξης των συνόρων με τη δημιουργία και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής. Στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών έχουν βελτιωθεί, οι διαδικασίες καταγραφής και δακτυλοσκόπησης γίνονται άμεσα για όλες τις αφίξεις, η μετεγκατάσταση συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι. Έχουν ήδη επανεγκατασταθεί 17.000 άτομα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Η δουλειά που γίνεται πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει πλέον να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από δυο εβδομάδες παρουσιάσαμε το πρόγραμμα ESTIA, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα και χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, με προφανή οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζουν. Όχι μόνο εντάσσονται πιο ομαλά οι οικογένειες προσφύγων αλλά η χρηματική αυτή ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα