Διεθνείς παρεμβάσεις, ειλικρινής μεταμέλεια της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ – Έληξε η αναταραχή

Άμεσες κινήσεις από Μαξίμου και Νίμιτς για να μην επαναληφθούν οι παρερμηνείες από την κυβέρνηση των ΣκοπίωνΗ δυσαρέσκεια της Αθήνας μεταφέρθηκε μέσω του διπλωματικού συμβούλουΞεκάθαρο μήνυμα Κατρούγκαλου προς ΝτιμιτρόφΗ ελληνική πλευρά ενημέρωσε και τον Γενς ΣτόλτενμπεργκΤην αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζητά ο Σγουρίδης

Ένα «ντόμινο» ηχηρών παρεμβάσεων τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από διεθνείς παράγοντες προκάλεσαν οι δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού περί «διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνική σχολεία»,

καθιστώντας για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια παραβίασης των «κόκκινων γραμμών» στο Μακεδονικό.

Αναλυτικότερα, έντονη ήταν την Τρίτη η δυσαρέσκεια από το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, η οποία επικοινώνησε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος με τη σειρά του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί.

Η αναδίπλωση και η δημόσια δήλωση μεταμέλειας από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν άργησε να έρθει, καθώς μέσα από επίσημη ανακοίνωση δήλωσε σθεναρά αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών , κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Ζάεφ και ξεκαθαρίζοντας ότι «όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για την στήριξη της συμφωνίας».

Η δυσαρέσκεια μεταφέρθηκε μέσω του διπλωματικού συμβούλου

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι απέφυγε να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όμως τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τα λεγόμενα του Ζάρεφ Ζάεφ εντός της σκοπιανής Βουλής μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης προς τον αντίστοιχο σύμβουλο της άλλης πλευράς Ντάνιελ Ταλέσκι.

Ξεκάθαρο μήνυμα Κατρούγκαλου προς Ντιμιτρόφ

Το επίμαχο ζήτημα έθεσε επί τάπητος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον σκοπιανό ΥΠΕΚ Νίκολα Ντιμιτρόφ στη νατοϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε πως οι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπώνθα πρέπει να αποφεύγονται ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Και συμφωνήσαμε και οι δύο ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Όπως ανέφερε παράλληλα η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την έμμεση αναφορά του Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γείτονος περί «Μακεδόνων» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται στη μακεδονική γλώσσα, στο μέλλον μεταφέρθηκε και στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον οποίο συναντήθηκε, νωρίτερα, στις Βρυξέλλες.

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στέλνοντας ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσε η πΓΔΜ, καθώς και τη συμφωνία για την ονομασία, η οποία ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως. Μόλις γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης και να καλωσορίσουμε την ΠΓΔΜ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας» ανέφερε χαρακτηριστικά Στόλτενμπεργκ.

Την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζητά ο Σγουρίδης

Αντίδραση από τον κυβερνητικό εταίρο στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ ήρθε το πρωί της Πέμπτης δια στόματος του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών ζήτησε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στην παρέμβαση του κ. Νίμιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα