Έφυγε η «Αριάδνη», έμειναν τα προβλήματα

Μπορεί η «Αριάδνη» να αποχαιρέτησε τη χώρα μας, αλλά τα προβλήματα παραμένουν στη βόρεια Ελλάδα. Ο χιονιάς των προηγούμενων 24 ωρών, σε συνδυασμό με τον παγετό που επικρατεί τις πρωινές ώρες, έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους και πεζοδρόμια σε παγοδρόμια και απαιτείται αρκετή προσοχή για τους οδηγούς και τους πεζούς.

Θεσσαλονίκη

Ήλιος με… δόντια επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς το θερμόμετρο αυτή την ώρα είναι στους -3 βαθμούς

Κελσίου. Ύστερα από αρκετές μέρες, ο υδράργυρος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανέβει κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από το μηδέν, προσεγγίζοντας στην ανώτερη τιμή του τους 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στον νομό Θεσσαλονίκης. Ούτε σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στο ΑΠΘ. Από τη διαδικασία… απόψυξης θα εξαρτηθεί εάν το σύνολο του στόλου του ΟΑΣΘ θα βγει στους δρόμους της πόλης.

Περισσότερα δρομολόγια σήμερα στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Προβλήματα παρουσιάστηκαν το πρωί στον κρατικό αερολιμένα «Μακεδονία» λόγω χαμηλής ορατότητας στην περιοχή, με συνέπεια κάποια αεροσκάφη να μην μπορούν να προσεγγίσουν τον αεροδιάδρομο.

Οι βασικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτοί, ενώ σε κάποιους περιφερειακούς δήμους οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν από το πρωί στη Φλώρινα με -19 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά με -17 και στην Καστοριά με -13.

Οι συνολικές παρεμβάσεις της πυροσβεστικής τις ημέρες της κακοκαιρίας

Ιωάννινα

Με παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο. Το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -8 βαθμούς στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, -15 στο Μέτσοβο , -12 σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Κλειστές είναι σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, καθώς, επίσης, και σε δημοτικά διαμερίσματα στη ‘Αρτα. Στις σχετικές ανακοινώσεις των δήμων, αναφέρεται πως προτεραιότητα έχει η ασφάλεια των μαθητών και των εργαζομένων.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ανοίξουν. Εκατοντάδες τόνοι αλάτι έχουν πέσει στους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και σε δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στα χωριά των Φιλιατών στην Θεσπρωτία.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς στην περιοχή δεν έχουν ρίξει αλάτι και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια. Για την ασφάλεια των οδηγών τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στην Πρέβεζα και στην επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας-Πέντε Πηγαδιών και από το Θεσπρωτικό έως Πολυστάφυλο και Μελιανά.

Τρίκαλα

Αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, σε οδικά τμήματα του νομού Τρικάλων.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, αίρεται από σήμερα (12-01-2017) και ώρα 08.45΄, η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στα οδικά τμήματα:

της Εθνική Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας-είσοδος Εγνατίας Οδού).της Εθνική Οδού Τρικάλων – Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

Λαμία

Παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχίζονταν έως τις 2 τα ξημερώματα, σχεδόν σε όλο το νομό Φθιώτιδας, η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει, από το πρωί, έναν βαθμό πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά τις τελευταίες 8 μέρες που επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες. Τη θέση του χιονιά πήρε ο ήλιος που σιγά-σιγά βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ήδη από νωρίς τα ξημερώματα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις θέλοντας να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο ενώ όλη τη νύχτα έρριξαν 250 τόνους αλάτι για να αποφευχθεί ο παγετός.

Έως αυτήν την ώρα, με αρκετά προβλήματα εξελίσσεται η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα από το 12ο χλμ εως το 22ο χλμ, από Λαμία προς Καρπενήσι, αλλά και Λαμία προς Άμφισσα στο Μπραλο και στο 51ο χλμ, ενώ σύμφωνα με τις εκτίμησης των αρμοδίων έως το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βασικό επαρχιακό δίκτυο και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα ορεινά χωριά.

Στο εθνικό δίκτυο από χθες τα μεσάνυχτα και μετά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για όλα τα οχήματα.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας παραμένουν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες και τα συνεργεία ξεκίνησαν παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δρόμους.

Εύβοια

Στην Εύβοια, τα μηχανήματα δίνουν πραγματική μάχη, νύχτα και μέρα, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο βασικό δίκτυο των ορεινών χωριών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η μάχη δινόταν για να ανοίξει ο δρόμος προς το Μετόχι, τον Κούτρουλα και την Χιλιαδού σε περιοχές που το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα . Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν ακόμα χωριά χωρίς ρεύμα, από το περασμένο Σάββατο, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες αλλά περιμένουν να υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένα σημεία για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρις εκεί.

Σε άλλα χωριά που άνοιξε η πρόσβαση προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στην ύδρευση, όπως το χωριό Πλατάνα, καθώς οι ζημιές είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς του στρατού της πυροσβεστικής αλλά και ιδιωτικά μηχανήματα που έχουν μισθωθεί καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνουν πραγματική μάχη η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, ιδιαίτερα στην επικοινωνία μεταξύ των οικισμών και εσωτερικά σ’ αυτούς, καθώς σε ορισμένες περιοχές τα σπίτια έχουν κυριολεκτικά θαφτεί μέσα στο χιόνι.

Αλόννησος

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 περίπου κτηνοτρόφων βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στην Αλόννησο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού που εστάλησαν στο νησί για να συνδράμουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων και κυρίως για να επαναηλεκτροδοτηθεί πλήρως το νησί.

Διάσωση εγκλωβισμένων στη Σκόπελο από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (video)

Οι κτηνοτρόφοι είναι καλά στην υγεία τους αλλά έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και προμήθειες για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους από τις περιοχές Γέρακας και Καλαμάκι.

Οι όγκοι του χιονιού που έχουν παγώσει, καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση, ωστόσο χάρις στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών,αφού από το πρωί επικρατεί ηλιοφάνεια και έχει αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, εκτιμάται ότι σύντομα τα συνεργεία θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα