Εμπρός, στον δρόμο που χάραξε η… Aftenposten

Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς

Δεν θα δημοσιεύσουν, λέει, οι σουηδικές και νορβηγικές εφημερίδες πρωταπριλιάτικα αστεία. Όχι, ο λόγος δεν έχει να κάνει με το χιούμορ των Σκανδιναβών, «σπορ» στο οποίο σίγουρα δεν κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά με τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων και την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται (κυρίως σε ό,τι αφορά στο internet) για την καταπολέμησή της.

Από το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο των «fake news» δεν θα μπορούσε ν’ απέχει το ελληνικό διαδίκτυο, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες sites που δημοσιεύουν ψεύτικες

ειδήσεις στον βωμό της κλικοθηρίας και των εσόδων. Ποιος δεν έχει δει στον τοίχο του, στο Facebook, μια είδηση που του φάνηκε ενδιαφέρουσα και στη συνέχεια αντιλήφθηκε, αφού χάρισε φυσικά το «κλικ» του, πως έπεσε θύμα;

Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο αυτό έχει μειωθεί αισθητά, καθώς γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τόσο από τη Google, όσο και από το Facebook, να μην προωθούνται τέτοια, αμφίβολης ποιότητας και εγκυρότητας, άρθρα. Παρ’ όλα αυτά, τα εν λόγω sites με την απλή, τις περισσότερες φορές, μορφή συνεχίζουν όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά και να πολλαπλασιάζονται. Σαν τα Γκρέμλινς με το νερό.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων με την καθολική έννοια του όρου δεν κάνουν μόνο οι προαναφερθείσες ιστοσελίδες, κάνουν (με μορφή κακής προπαγάνδας περισσότερο) κι αρκετά άλλα μεγαλύτερα sites, κάποια εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως ενημερωτικά.

«Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή», αναφέρει το άρθρο 187 της ελληνικής νομοθεσίας και μου ήρθαν αμέσως 3-4 sites στο μυαλό που θα μπορούσαν οι συντάκτες τους να καταδικαστούν χωρίς δίκη.

Πόσες φορές έχουμε δει τρολιές και φωτοσοπιές να «φιλοξενούνται» σε μεγάλα sites ως αληθινές ειδήσεις; Πόσες φορές διαβάσαμε διαψεύσεις των αρμοδίων για την εγκυρότητα ορισμένων άρθρων; Παράδειγμα η παρακάτω φωτογραφία, η οποία αποτελεί προϊόν έμπνευσης και δημιουργίας κάποιου χρήστη στο Twitter και αναρτήθηκε ως αληθινή σε αρκετά μεγάλα sites.

Το altsantiri.gr δεν μπορεί κανείς να το κατηγορήσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Δεν το κάναμε ΠΟΤΕ και δεν θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον. Ούτε, σήμερα, πρωταπριλιά…

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υποστηρίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων στη Νορβηγία και στη Σουηδία, των οποίων τα ονόματα όχι μόνο δεν μπορώ να πω, αλλά ούτε ν’ αντιγράψω καλά καλά από το ΑΠΕΜΠΕ που δημοσιοποίησε τη σχετική είδηση.

Εμπρός, λοιπόν, στον δρόμο που χάραξε η Aftenposten…

Keywords
Τυχαία Θέματα