Δύο χρόνια δίκης Χ.Α.: «Σκοπός είναι να καταδικαστούν οι ηθικοί αυτουργοί, η ηγεσία»

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Στις 20 Απριλίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής και με αφορμή αυτό οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έδωσαν συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

Ομιλητές ήταν οι δικηγόροι Άγγελος Βρεττός (ΠΑΜΕ), Κώστας Παπαδάκης (Αιγύπτιοι Αλιεργάτες), Ανδρέας Τζέλλης (οικογένεια Φύσσα), η Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό

σταθμό Αθήνα 9.84 και εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της δίκης, Golden Dawn Watch), ενώ στη συζήτηση παρενέβη και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του 24χρονου Αλέξη Λάζαρη, που ξυλοκοπήθηκε άγρια από μέλη της Χρυσής Αυγής και για την υπόθεσή του συνελήφθη μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή, διορισμένος στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Σκοπός είναι να καταδικαστούν εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, και οι ηθικοί, δηλαδή η ηγεσία της Χ.Α.» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βρεττός.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν πως η δίκη διεξάγεται «ορθά» χωρίς να έχει «αποστειρωθεί» από τον πολιτικό της χαρακτήρα.

«Η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφίας και αυτός ο όγκος είναι αναγκαίος αφού η συνεκδίκαση των δικογραφιών είναι ενιαία, για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά, όπως προσπαθούσαν να τα παρουσιάσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης πριν την έναρξη της δίκης» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η δίκη κυλάει αργά, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής απάντησαν με αριθμούς, λέγοντας πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 150 δικάσιμοι η αναλογία της συχνότητας των οποίων, είναι 10 δικάσιμοι σε 22 εργάσιμες ημέρες και έχουν εξεταστεί 85 μάρτυρες.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τζελλής είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Η δίκη καθυστέρησε να ξεκινήσει γιατί η ελληνική πολιτεία εθελοτυφλούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έκανε τίποτα».

Αναφερόμενος στην στάση που κρατάει η Χρυσή Αυγή, εντός αλλά και εκτός της δικαστικής αίθουσας ο κ. Τζελλής δήλωσε ότι σε αντίθεση με την αρχική δήθεν, επιθυμία της να δικαστεί, πλέον δείχνει φόβο.

«Στην αρχή υπήρξε ο ψεύτικος λεονταρισμός, όταν έλεγαν να ξεκινήσει η δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συμπεριφορά τους μας έχει δείξει ότι στην πορεία ο φόβος τους γιγαντώθηκε, γιατί και τα στοιχεία υπήρχαν στη δικογραφία και από τους μάρτυρες που κατέθεσαν έφυγε το πέπλο του φόβου που υπήρχε στο παρελθόν».

Σχετικά με το ζήτημα της κάλυψης της δίκης από τα ΜΜΕ αλλά και την άρνηση στη μαγνητοσκόπηση ή ηχογράφησή της στάθηκαν σχεδόν όλοι όσοι πήραν τον λόγο, κάνοντας έκκληση στα ΜΜΕ για καθημερινή παρουσία. Παράλληλα χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός πως, παρά τα πολλά αίτήματά τους, δεν έχει επιτραπεί η μαγνητοσκόπηση ή ηχογράφηση της δίκης, πράγμα που έχει επίπτωση τόσο στο ιστορικό κομμάτι της διαδικασίας όσο όμως και στο πρακτικό.

Ακόμα ένα άλυτο πρόβλημα αποτελεί ο χώρος διεξαγωγής της δίκης καθώς, ναι μεν επιτεύχθηκε η εν μέρει μεταφορά της από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δεδομένο ούτε καν για την πλειοψηφία των δικασίμων του μήνα.

«Οι χρυσαυγίτες σκόπιμα προκαλούν επεισόδια έτσι ώστε να μεταφερθεί η δίκη ξανά στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνιμη αίθουσα διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Κασκαρίκα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένουμε την δικαστική απόφαση για να μάθουμε ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Πρέπει να προβάλουμε τα εγκλήματά τους, μόνο έτσι θα αφυπνίσουμε και τον τελευταίο πολίτη»

Μήνυμα χαιρετισμού, αφού δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλωσε έστειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σημειώνοντας πως «η δημοτική αρχή στέκεται απέναντι σε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα