Δίκη Χ.Α.: Την πρώτη φορά ο γιος σου τη γλίτωσε, την επόμενη θα σου φέρουμε το κεφάλι του στο πιάτο

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα, για 137η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του ανήλικου, τότε, μαθητή, Φοίβου Δεμερτζίδη, στο Παλαιό Φάληρο.

Το χρονικό

Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου του 2013, ο Φοίβος Δεμερτζίδης δέχθηκε επίθεση από δύο χρυσαυγίτες, την ώρα που πήγαινε στο σχολείο. Ο ένας τον ακινητοποίησε, ενώ ο δεύτερος τον μαχαίρωσε πρώτα στη

μύτη, κόβοντάς του ακόμα και τον χόνδρο. Στη συνέχεια ο ένας από τους χρυσαυγίτες συνέχισε το έργο του μαχαιρώνοντας με μεγαλύτερη σφοδρότητα, τον μαθητή, στην τραχηλική χώρα, 4 χιλιοστά πριν την καρωτίδα. Οι γιατροί τότε είχαν δηλώσει πως ο ανήλικος σώθηκε από τύχη.

Ο κ. Δεμερτζίδης, βρέθηκε στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής, επειδή, συμβούλευε την τότε συμμαθήτριά του Αρτέμιδα Καμπιώτη – που είχε μπλέξει με το ακροδεξιό κόμμα – να απομακρυνθεί και να μην ασχολείται. Ένα μήνα πριν τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ο μαθητής είχε δεχτεί απειλές (σ.σ. μέσω τρίτου, όχι απευθείας συνομιλία) από τον 20χρονο, τότε, φοιτητή Θεολογίας Γιώργο Αποστολόπουλο – ο οποίος διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την Καμπιώτη – πως αν συνεχίσει θα τον σκοτώσει.

Η σημερινή δικάσιμος

Στο βήμα σήμερα βρέθηκαν ο ίδιος ο Φοίβος Δεμερτζίδης και η μητέρα του Μαρία Γκάγκα.

«Η Καμπιώτη ήξερε πολλές πληροφορίες για μένα. Έψαχναν κάποιον να εκφοβίσουν, να τους δώσει ισχύ. Εμένα μπορούσαν να δουν πού βγαίνω, με ποια άτομα, πότε. Όταν θες να κάνεις απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι σημαντικό να τα ξέρεις αυτά…», είπε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας σχετικά με τον λόγο που επιλέχθηκε ο ίδιος για την επίθεση και όχι άλλοι συμμαθητές του με πιο επιθετική συμπεριφορά ως προς την συμμαθήτρια τους – μέλος της Χ.Α.

Ο κ. Δεμερτζίδης σημείωσε πως και μετά την επίθεση που δέχθηκε και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, δεν σταμάτησαν οι απειλές και ο εκφοβισμός αφού, για αρκετό καιρό, μέλη της Χ.Α. έγραφαν συνθήματα, με σβάστικες έξω από το σπίτι του και τηλεφωνούσαν σε μέλη της οικογένειάς του ακόμα και 25 φορές την ημέρα.

Πολιτική Αγωγή: Τι σκοπό είχαν αυτοί που σας επιτέθηκαν;

Μάρτυρας: Να με σκοτώσουν

Ο μάρτυρας βρήκε κοινά στοιχεία ανάμεσα σε αυτούς που του επιτέθηκαν και σε άλλες επιθέσεις της Χ.Α. όπως εκείνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής σχετικά με το τι νιώθει ο κόσμος απέναντι στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δεμερτζίδης είπε χαρακτηριστικά «σαφέστατα φόβο κι εγώ νιώθω ακόμα φόβο»

Πολιτική Αγωγή: Λέτε ακόμα και σήμερα υπάρχει φόβος…

Μάρτυρας: Σαφέστατα εγώ φοβάμαι, και γι’αυτό που φοβάμαι και γι’αυτό που συνέβη και γιατί, αν και έχουν αλλάξει από τότε τα πράγματα, υπάρχει ακόμα, εδώ είναι. Φοβάμαι για εμένα και την οικογένειά μου και για καθένα στην κοινωνία. Δεν κοιτάει μόνο χρώμα, αλλά όποιον έχει αντίθετη γνώμη. Και αυτό φαίνεται στην περίπτωσή μου και του Π. Φύσσα.

Η μητέρα του Φοίβου, Μαρία Γκάγκα, η οποία τον ακολούθησε στο βήμα του δικαστηρίου περιέγραψε το κλίμα φόβου που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν σε εκείνη και την οικογένειά της μετά την επίθεση στον ανήλικο γιο της.

«Έγραφαν έξω από το σπίτι μας γκραφίτι. Έκαναν ανώνυμα τηλεφωνήματα πάρα πολύ αργά το βράδυ, με αποκρύψεις, χωρίς να μιλάνε. Ένα βράδυ κάποιος πήρε και γελούσε. Μέχρι που κάποια μέρα πήρε κάποιος με αλλοιωμένη φωνή και μου είπε ότι την πρώτη φορά ο γιος μου τη γλίτωσε αλλά την επόμενη φορά θα μου φέρουν το κεφάλι του στο πιάτο».

Η κατάθεση της κ. Γκάγκα θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς η Έδρα διέκοψε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη μέση περίπου της διαδικασίας δημιουργήθηκε ένταση όταν ο θείος του Παύλου Φύσσα που βρισκόταν στην αίθουσα εντόπισε τον χρυσαυγίτη που φώναζε στη Μάγδα Φύσσα «πού είναι ο Παύλος σου τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα